Asperges
Asperges en wijn
Asperges en wijn, het witte goud! Eens per jaar, bij aanvang van de lente, gaan we massaal aan de asperges. We koken, roerbakken, grillen, frituren asperges, verwerken asperges in salades of maken er soep van. Bij de opening van het aspergeseizoen, in april, ben je uiteraard als eerste bij de groenteboer. Op de laatste dag in juni neem jij nog één keer asperges mee naar huis. Maar welke wijn past er nu bij deze groente?
Asperges bereiden
Het bereiden van asperges kan op traditionele manier, steeds vaker wordt deze traidtionele manier aangevuld met allerlei nieuwe variaties van bereiden. Zoals het toch wel gewaagde frituren. Asperges hebben een uitgesproken smaak, bij iedere manier van berieden komt dit weer anders tot haar recht. Welke rode of witte wijn past er bij welke manier van bereiden?
Koken en roerbakken
De in Nederland traditionele manier van asperges bereiden, is koken. Vaak met ham, een eitje, boter en peterselie. Bij dit traditionele gerecht is het serveren van een witte wijn aan te raden. Wijnen uit Alsace (Elzas) zijn mooi en vertrouwd. Met een Pinot Blanc of Riesling steek je het vertrouwde recepet in een nieuw jasje.
Je kunt ook verder gaan dan de wijnvariatie, zo kun je de asperges roerbakken of combineren met wat munt en geitenkaas. Deze smaken combineren weer goed met een Sauvignon Blanc.
Asperges grillen
Een fijn alternatief voor de traditionele bereidingswijze van asperges, is grillen. Dit kun je zowel binnen als buiten, op de BBQ, doen. Grillen is vaak lekker i.c.m. frisse smaken van citrus vruchten. Absolute aanrader voor een dergelijk zonnig gerecht, Spaanse wijnen gemaakt van de Verdejo druif uit de Rueda streek. Een Chenin Blanc is een sterk alternatief.
Drink je liever een glas rode wijn bij jouw asperges, combineer het gerecht met botergegaarde champignons. Voeg lekker grof peper en zout toe. Maak het gerecht af met een mooi glas Cabernet Franc.
Asperges frituren
Asperges frituren, ja dat kan. Een topkok uit eigen land, Herman den Blijker, doet het ook. Na het treffen van enige voorbereidingen, frituur je de asperges 3 tot 4 minuten. Watheerlijk bij frituur smaakt, zijn mousserende wijnen, oftewel Champagnes. Houd je niet van bubbels, ga dan voor een Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld de Languedoc-Roussillon.
Asperges en salades
Een salade verrijken met asperges is altijd een goed idee, de smaak naar eigen hand zetten met kruiden uit bijvoorbeeld de Aziatische keuken ook. Welke wijn er bij asperge salades past? Een frisse maar vooral fruitige wijn met sterke aroma's, zoals de wijnen uit Rías Baixas, Albariño. Evenals Sauvignon Blanc. Deze wijntips kun je ook gebruiken bij aspergesoepen.
Ben je na onze tips nieuwsgiering geworden naar onze gehele collectie? Bekijk dan snel wat we in jouw smaak hebben.
Rode wijn Witte wijn