Kaasfondue (Wijn-Spijs combinatie)
Onze wijnadviseurs krijgen vaak vragen over welke wijnen goed bij een bepaald gerecht passen. Met veel passie en plezier helpen wij iedere klant met het maken van de juiste wijn-spijs combinaties. In de komende periode zullen we mailings introduceren die we koppelen aan een bepaalde wijn-spijs combinatie.
Met de komende koudere en natte periode in aantocht hebben we gekozen om vandaag te beginnen met de mooiste combinaties van kaasfondue en wijn.
Vaak wordt er gedacht dat rode wijn de beste keuze is bij kaas. Helaas is dat zelden zo en vervormen veel kazen de smaak van de rode wijn. De beste keuzes zijn meestal witte wijnen, portwijnen, bijzondere sherry’s of bier.
Voor kaasfondue is witte wijn de aangewezen pairing. Meer nog frisse en stuivende witte wijnen die vlot tegen het vetgehalte van de kaasfondue op kunnen (Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc, etc.). Vette chardonnay’s doen het aanzienlijk minder goed. Er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden waarbij de ene wijn lekkerder is bij kaasfondue met Franse kazen en de andere weer bij Zwitserse kazen. De vuistregel luidt: Franse kaas Franse wijn, bij alle andere kazen heerlijke Duitse of Oostenrijkse wijnen. Voor de liefhebbers van Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc hebben we wèl een alternatief.
Toch de voorkeur voor een rode wijn? Kies dan voor een wat lichtere Pinot Noir! Maar zoals de Engelsen zeggen “The proof of the pudding is in the eating!”. Daarom de leukste wijnen om te proberen in combinatie met kaasfondue. Nu aantrekkelijk geprijst!