Wijnspijs: Burgers en Wijn

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Wijnspijs: Burgers en Wijn

Je kunt de hoek van de straat niet meer om of er duikt wel een burgertent op. Voorzien van woordspeling uiteraard, ik noem een Burgermeester, Burgertrut en laatst kwam ik ook Burgerzaken tegen. Hip of niet, het blijft een van mijn favoriete gerechten die – laten we even eerlijk zijn – zo vet mogelijk het lekkerst is. Ja, toch? Maar welke wijn drink je erbij?

Classic cheeseburger 

De ultieme klassieker is natuurlijk the all American cheeseburger. Een goed stuk vlees met cheddar, het liefst een plakje bacon op een knapperig broodje. Klassiek combineer je met klassiek. Daar komt de Cabernet-Sauvignon om de hoek kijken. Bold, big & beautiful, zoals de Amerikanen de Cab-Sauv vaak omschrijven. Dat is wat je nodig hebt bij zo’n sappig stukje vlees.

Toch liever een witte wijn? Dan kun je de burger ook combineren met een dikke Chardonnay. Kaas en bacon zorgen voor een romige twist en daar houdt deze chardonnay als geen ander van. 
 

 burger en wijn

 

Donker fruit (zwarte bessen, cassis) en tannine spelen de hoofdrol. Om de tannine zachter te maken ondergaat de wijn vaak een rijping op eikenhouten vaten. Cab-sauv is ook de ideale partner van vele andere druiven, omdat hij nu eenmaal zorgt voor een stevige basis. De klassieke blend is de Bordeaux blend, waar cab-sauv wordt vergezeld door merlot. Ook in Zuid-Afrika wordt die vaak toegepast. De Lanoy van wijnhuis Boschendal is daar een goed voorbeeld van. De zachte tannine zijn heerlijk in combinatie met de sappige burger en de romige kaas.

 

Gorgonzola burger

Gooi het eens over een andere boeg en voeg romige gorgonzola toe. Hiernaast wil je een wijn die stevig in zijn schoenen staat. In dat opzicht zou de Cab-Sauv hier even goed zijn mannetje staan, maar toch nomineer ik hier de Californische Zinfandel. Het leuke is dat zinfandel ook eigenlijk een Italiaanse druif is – het is namelijk precies dezelfde druif als de primitivo. Dus eigenlijk zijn we helemaal niet zo ver van huis.

Kies een zinfandel met een kruidig karakter, die op kan boksen tegen de intense smaak van de gorgonzola. Ik ga voor de zwoele Zinfandel van Francis Coppola. Inderdaad, de regisseur van The Godfather maakt wijn. Heb je gelijk een goed verhaal aan tafel ;)

 


-

Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.