Coppola Claret: een Bordeaux uit Californië

 • Geplaatst op
 • Door Nadien de Visser
 • 0
Coppola Claret: een Bordeaux uit Californië

Coppola Claret: een Bordeaux uit Californië

 De Claret van Francis Ford Coppola – jawel, het wijnhuis van de regisseur van The Godfather – is een pareltje van de bovenste plank. In deze blend vind je de typische druivenrassen van de Bordeaux: cabernet-sauvignon, petit verdot, cabernet franc en merlot. Het eindresultaat is een krachtige, rode wijn, die je bij uitstek combineert met sappige vleesgerechten.

 Knipoog naar Bordeaux

 Niet alleen de druivenmix laten zien dat het om een wijn in de Bordeaux-stijl gaat, ook de naam en de uitstraling van de fles geven je aanwijzingen. ‘Claret’ verwijst naar de naam die de Engelsen vroeger aan deze wijnen gaven. De fles is voorzien van een gouden netje, wat een gebruikelijke traditie was om wijnen uit het duurdere segment mee te onderscheiden. Toegegeven, het ziet er heel fancy uit. Nu moet hij het nog waarmaken. En dat doet hij gelukkig zonder meer.

 Het mooie van deze Californische Bordeauxs is dat de wijnen doorgaans sneller op dronk zijn. Dat komt doordat de druiven meestal rijper zijn op het moment van oogsten, maar ook door modernere technieken in de wijnkelder. Hierdoor blijven de fruitige aroma’s behouden en de tannines verzacht. Het resultaat is een donkerrode wijn met warme tonen van laurier, kersen, bosvruchten en vanille.

 Bijpassend recept: entrecote met champignonsaus en pancetta

 Voor 2 personen:

 • 2 entrecote
 • 100 ml slagroom
 • 250 gram champignons
 • 1 teentje knoflook
 • 6 plakjes pancetta
 • 1 el bloem
 • Roomboter
 • Nodig: een grillpan

 Stappenplan champignonsaus:

 1. Verhit op hoog vuur een klontje roomboter in een koekenpan en wacht tot de boter gesmolten is. Voeg dan de champignons toe.
 2. Voeg na 1,5 minuut het gesnipperde knoflookteentje toe.
 3. Voeg vervolgens een schep bloem toe en bak even mee (en eventueel nog een klontje boter)
 4. Voeg daarna de slagroom toe en roer goed door elkaar.
 5. Breng op smaak met zout & peper
 6. Voila, je champignonsaus is klaar.

 
Stappenplan pancetta & entrecote:

 1. Haal de entrecotes een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen.
 2. Verwarm een grillpan en bak hierin de plakjes pancetta uit. Leg het daarna op een bordje met keukenpapier en laat de grillpan op het vuur staan.
 3. Besprenkel de entrecote met olijfolie* en voeg deze toe aan de verwarmde grillpan
 4. Keer de entrecote na 3 minuten om (niet prikken met een vorm).
 5. Haal de entrecote na 3 minuten uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 1 tot 2 minuten rusten.
 6. Breng op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

 *Een grillpan vet je niet in met boter of olijfolie. De pan wordt te heet. In plaats daarvan vet besprenkel je het vlees met olijfolie. Als je geen grillpan hebt, kun je een koekenpan gebruiken. Verwarm eerst een scheutje olijfolie. Als dit warm genoeg is, voeg je de entrecote toe. Na 3 minuten draai je de entrecote om en voeg je – naar smaak – een klontje roomboter toe.  

 
Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.