Waarom je gewurztraminer absoluut een keer moet proberen.

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Waarom je gewurztraminer absoluut een keer moet proberen.

Waarom je gewurztraminer absoluut een keer moet proberen

 De eerste keer dat ik gewurztraminer proefde, kan ik me nog goed herinneren. Het was anders dan alle andere witte wijnen die ik had geproefd. Het is super aromatisch, combineert uitstekend met kruidige gerechten uit het Oosten en is duidelijk weer eens wat anders!

Zoet of toch niet?

Dat hoeft niet altijd. Gewurztraminer komt in droge varianten, maar ook als dikke dessertwijn voor. Geuren van lychees, rozen en gember spatten je glas uit. Het is een beetje alsof er een vrouw met een weelderig parfum voorbijkomt (maar dan wel op de goede manier). Fruitig, zwoel en complex.

 

De geur lijkt dus zoet, de smaak daarentegen kan droog zijn, of een (klein) restzoetje hebben. Dat laatste kan hartstikke goed van pas komen als je een Indiase curry op tafel zet. Zoals de Engelsen zeggen: ‘Think sweet with heat’. De wijn haalt de scherpe randjes van de curry. De kruidigheid van de wijn gaat goed samen met de specerijen in het gerecht.

 

Waar komt de gewurz vandaan?

Hoewel het behoorlijk Duits klinkt, vind je gewurztraminer voornamelijk in Frankrijk en het noorden van Italië. Sterker nog, het geboortedorp van de druif ligt in de Alto-Adige. Naar alle waarschijnlijkheid kent gewurztraminer zijn oorsprong in het Italiaanse dorpje Traminer.   Hier komt nog steeds gewurztraminer vandaan. Over het algemeen zijn de Italiaanse gewurztraminer iets droger en lichter dan de Elzas-versies.

 

Zelf proberen?

 

Tiefenbrunner Gewurztraminer 2015

Alto Adige is beroemd om haar loepzuivere pinot grigio, maar gewurztraminer gaat hier ook lekker. Aromatisch is ‘ie zeker. Lychees, rijpe ananas, mango en honing. Er zwiert een zekere frisheid tussendoor, die mooi in balans is met het kleine beetje restzoet. Voelt niet zo zwaar in de mond. Lekker!

 

Lucien Albrecht Gewurztraminer 2013

Klassiek Frans, klassiek Elzas. Dat zie je al als je naar de fles kijkt. De gewurztraminer van Lucien Albrecht is een stukje zwaarder dan de Tiefenbrunner. Exotisch fruit, rozen en honing, vermengd met kruidigheid. Een Marokkaanse tajine met kip en gedroogde abrikozen lijkt me een regelrechte hit naast een glas gewurztraminer van Lucien Albrecht.

 
Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.