4 redenen waarom rosé het hele jaar kan!

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
4 redenen waarom rosé het hele jaar kan!

4 redenen waarom rosé het hele jaar door kan!

 

In Nederland associëren we rosé met de zomer. In onze gedachten zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurlijk, een fruitige rosé pept je op op een broeierige dag, maar zo’n oppepper kan je het hele jaar door wel gebruiken, nietwaar? Vandaar mijn pleidooi om rosé gewoon het hele jaar door te drinken.

 

1) Vis, vlees of vega: rosé kan overal bij

Of je nu vis, vlees of een vegetarische maaltijd op tafel zet, rosé kan overal bij. Dat is dus echt een unique selling point. Denk maar aan de barbecue, waar rosé zo goed bij gaat. Die combinaties kun je natuurlijk het hele jaar door maken. Een hamburger met geitenkaas? Check. Risotto met gamba’s? Check. Quiche met groente en pesto? Check. Je hoeft niet na te denken – zet gewoon rosé op tafel!

Aix Rosé 2016 - € 11,95

Domaines Ott By Ott Rosé 2016 - € 17,95

 

 

 

2) Rosé is niet alleen een ‘zomerwijntje’

Rosé is meer dan dat makkelijke ‘zomerwijntje’ van vroeger. De afgelopen decennia is er flink aan de bak getimmerd in de roséwereld. Les Domaines Ott uit de Provence is waarschijnlijk de beroemdste rosémaker in de wereld. Hun Chateau de Selle Rosé heeft al menig prijs in de wacht gesleept en is inmiddels een icoon geworden. Dit is geen ‘roseetje’ meer, maar een serieuze eetwijn.

Domaines Ott Château de Selle Rosé 2016 - € 31,99

 

 

3) Rosé is er in allerlei stijlen

Fris, fruitig, droog, zoet, halfdroog, bubbels. Rosé is er in allerlei varianten. Het epicentrum van rosé ligt in de Provence, waar de druivenrassen grenache en cinsaut de hoofdrol spelen. Ook in Zuid-Afrika wordt volop rosé gemaakt. Vaak wordt hier de pinot noir gebruikt, die lichte, maar fruitige wijnen oplevert. Zoek je iets meer body? Probeer dan eens een rosé van cabernet-sauvignon.

Boschendal Rosé Chardonnay Pinot Noir 2016 - € 12,29

 

 

4) Rosé is een groot succes als aperitief

Een sjiek diner begin je met een glas bubbels. Extra feestelijk wordt dat natuurlijk als je kiest voor een glas rosé champagne of prosecco om het diner mee in te luiden. Bovendien combineert zo’n glas uitstekend bij mooie voorgerechten, zoals carpaccio van ossenhaas of een salade van gerookte eendenborst met een frambozendressing. Het water loopt me al in de mond!

Moet & Chandon Champagne Rosé impérial - € 47,50

 

Tot slot: in Frankrijk wordt meer rosé gedronken dan witte wijn

In Frankrijk zijn ze allang overtuigd van de veelzijdigheid van rosé. Het is niet alleen een alternatief voor witte wijn, het is ook een alternatief voor wanneer rood te zwaar is. Er wordt zelfs meer rosé gedronken dan witte wijn! Wanneer zou deze trend naar Nederland overwaaien?  


Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 
 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.