La Planeta – de gangmaker uit Sicilië

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
La Planeta – de gangmaker uit Sicilië

La Planeta – de gangmaker uit Sicilië
 Legende gaat dat Dionysus (Griekse naam: Bacchus), de god van de wijn, plezier gaf aan de mens en wijn aan Sicilië. Of het waar is of niet, dat ze er al eeuwen wijn maken, is een feit. De wijnhandel begon waarschijnlijk 1500 jaar vóór Christus al en maakte een spurt mee toen de Grieken zich ermee gingen bemoeien en verschillende druivensoorten op het eiland gingen planten.

 Haat-liefdeverhouding met Etna
Inmiddels is het eiland een grote speler in de wijnwereld. Het totale oppervlakte aan wijngaarden overstijgt zelfs dat van Duitsland. Sicilië heeft drieëntwintig DOCs. Dat zijn er flink wat, zeker als je bedenkt dat de vulkaan van het eiland, de Etna, nog steeds actief is. De meeste wijnboeren op Sicilië hebben een haat-liefdeverhouding met Etna. In de NY Times schrijft een wijnboer: ‘We houden van Etna. Het is het middelpunt van ons leven, maar het kan ook aan het begin staan van een tragedie’. De belofte is groter dan de dreiging. De complexe bodemsoort, samengesteld uit lava en as, gecombineerd met de inheemse druivensoorten, maken het tot een uniek terroir, wat opvallende wijnen oplevert.

 Allemansvriend: nero d’avola
Naast de Etna wijnen staat Sicilië bekend om haar trots: nero d’avola. Dit is de meest aangeplante blauwe druif op het eiland. Het gebied bepaalt de stijl van de wijn. De jonge, fruitige en vaak voordelige wijnen van de nero d’avola zijn echte allemansvrienden en multi-inzetbaar in de keuken. Van gegrild vlees tot pizza en kaasplankjes – nero d’avola kan het hebben.

 Benieuwd? Probeer de nero d’avola van La Planeta. La Planeta is één van de bekendste wijnhuizen van het eiland.

 Gracieuze Grecanico
Ook wordt er volop wit geproduceerd op het zonnige Sicilië. Het mooie is dat je hier nog steeds veel inheemse druivensoorten. Weer eens wat anders dan chardonnay. Die druivensoorten zijn helemaal ingespeeld op de bodem en kunnen dus als geen ander de eigenschappen van het terroir doorvertalen in de wijn. Heb je ooit gehoord van cataratto, grecanico, inzolia en fiano? Grote kans dat je ze hier tegenkomt al dan niet in een blend met de internationale speler chardonnay.     

 All-in ga je met de blend van La Platena, waar naast chardonnay én viognier de inheemse druivensoorten grecanico en fiano in zitten. Lekker fris, fruitig en ideaal voor lange zomeravonden. 


Nadien






Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 
 



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.