Chardon-yay: de dikke chardonnay

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Chardon-yay: de dikke chardonnay

Zeggen dat je niet van Chardonnay houdt, is net zoiets als zeggen dat je niet van groente houdt. Het is er namelijk in alle soorten en smaken. Van strak droog met frisse zuren tot vol en krachtig. En vergeet ’s werelds bekende bubbel niet – ook Champagne wordt gemaakt van chardonnay.

Zoveel smaken in één druif – hoe dan?

Hoe kan een druif zoveel verschillende smaken geven? Hier krijgt de druif hulp van buitenaf, die hij gracieus in ontvangst neemt. Er zijn drie factoren van grote invloed op de smaak:
- Rijpheid
- Houtgebruik
- Gisting 
 

Hoe rijper de druiven, hoe minder zuren. Druiven die de hele dag in de zon liggen te bakken, geven rijpe fruittonen aan de wijn. Dat gaat een beetje richting tropisch fruit, zoals ananas en mango. Groeit chardonnay in een koel klimaat, denk maar aan Champagne, dan geeft meer frisse zuren aan de wijn, bijvoorbeeld groene appel en citroen. Houtrijping geeft de wijn een bepaalde rijkheid mee en is te herkennen aan aroma’s van vanille, boter en soms zelfs kokos of caramel. De romige textuur, wat eigenlijk de dikke chardonnay een dikke chardonnay maakt, komt door een bepaalde manier van gisten die de scherpe randjes (appelzuur) omzet naar zachte rondingen (melkzuur). Bij sauvignon blanc, waar die scherpe randjes juist ‘part of the package’ zijn, wil je dat niet, maar hier pakt zo’n gisting héél gunstig uit.
 

Wijnproeverij met Chardonnay
Chardonnay wijnproeven


Zo zie je maar dat de wijnboer alle kanten op kan met zijn chardonnay. Maar vandaag richten we ons op de dikke Chardonnay. Vol, romig, krachtig met aroma’s van boter, hazelnoot, toast – noem maar op. Mijn favoriet!

 

DikkeChardonnays

De dikke chardonnay, een stijl waar het dorpje Meursault in de Bourgogne bekend om staat, maar die we vandaag eens buiten de Franse grenzen opzoeken.

 

Bernardus Chardonnay, Monterrey County - 2014

Dit was ooit mijn keerpunt in de wereld van chardonnay niet wetende dat het een bekende speler was in de wijnwereld en het wijnhuis gerund wordt door een Nederlander. Het gaat om de Bernardus Chardonnay uit Monterrey County, Californië. Als we naar bovenstaande factoren kijken, dan scoort ‘ie op alle vlakken. Het Californische klimaat zorgt voor rijpe druiven, die aroma’s geven van mango en sinaasappel. Het hout komt onmiskenbaar terug in de geur: boter en toast vullen de neus. En dan die textuur. Oeh la la…
 

 Bernardus Chardonnay


Een wijn die nog lekkerder wordt als je ‘m combineert met iets wat net zo vol & rijk is – ik denk aan pasta carbonara!

 

Francis Coppola Director’s Cut Chardonnay, Russian River Valley  – 2014

We blijven nog even in Californië, want hier zitten we goed als het om dikke chardonnays gaat. Niemand minder dan Francis Ford Coppola, de regisseur van The Godfather, maakt hier wijn op zijn, wat hij noemt, Wine Wonderland.

Het wijntijdschrift WINELIFE omschreef deze Director’s Cut onlangs als ‘Een echte boterige Californische Chardonnay, maar dan wél in elegante vorm. Heerlijk’. Door het kleine zuurtje in de wijn gaat deze wijn goed samen met coquilles of kreeft.

 

Bijna altijd zie je een Chardonnay in een Bourgogne-fles, een fles met ‘lage’ schouders. Een traditie of misschien is het een ode aan Bourgogne. Francis Coppola trekt zich er niets van aan en bottelt zijn Chardonnay in een Bordeaux-fles met ‘hoge’ schouders. Grappig, dat zal je in Frankrijk niet zo snel zien…

 


-

Nadien




Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.