Mosselen: ze zijn er weer!

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Mosselen: ze zijn er weer!

Als geboren en getogen Zeeuw kijk ik elk jaar weer uit naar het mosselseizoen. Ze liggen nu zo’n twee weken in de schappen. Vroeger haalden we ze, aan het einde van een stranddag, gewoon zelf uit de zee. Maar nu ik in de grote stad woon, fiets ik naar de eerste beste vishandel voor een mandje van het Zeeuwse goud.

Gegratineerd & gebubbeld

Een beetje bubbel houdt van ziltigheid, vandaar dat het zo lekker gaat met een pannetje mosselen. Een andere favoriet bij een glas Champagne is Parmezaanse kaas. Die twee samen zorgen voor een winnende combinatie: gegratineerde mosselen.
 

wijn mosselen


- Gegratineerde mosselen -

Voorgerecht of hapje voor twee tot vier personen
 

Ingrediënten:
½ kg mosselen
100 ml droge witte wijn
20 g Parmezaanse kaas
1 sneetje wit brood zonder korst (stukje oud stokbrood kan ook)
Olijfolie
½ teentje Knoflook
Paar takjes verse peterselie
Peper
 

Bereiding:
1. Maak de mosselen eerst schoon, verwijder de baarden en gooi beschadigde mosselen weg.
2. Breng ze aan de kook met de wijn. Voeg naar smaak gemalen verse peper toe. Dit duurt ongeveer 7 minuten tot alle mosselen open staan.
3. Zet ondertussen de oven aan op grillstand, 215 graden.
4. Meng de gesmolten boter, brood, knoflook, peterselie en Parmezaan met een drupje olijfolie in de keukenmachine.
5. Leg de mosselen in een ovenschaal en verwijder daarbij de bovenste schelp.
6. Voeg een lepel van het broodkruim toe aan iedere mossel.
7. Bak ze bruin in 15 minuutjes!

Hier kan een fles bubbels niet ontbreken. Een hemelse combinatie met een fles R de Ruinart Champagne of de Spaanse bubbel Cava van Torre de Gall. Een voorgerecht dat je niet snel zal vergeten.

wijn mosselen

wijn mosselen 

Vol & romig

Bij deze bereiding heb ik de Bizantini Pecorino wijn als uitgangspunt genomen. Fan als ik ben van Italiaans wit, met name de krachtige, volle witte wijnen die het land rijk is, leek me dit een leuke twist geven aan de mosselen. Als je wijn namelijk vol en romig is, moet je daar ook iets mee doen in je gerecht. De truc zit ‘m in de sauzen.
 

- Mosselen met knoflooksaus -

Kook de mosselen op dezelfde manier als hierboven beschreven. Je kunt overigens ook voor de klassieke bereiding gaan met mosselgroente, maar ik grill in een pan ernaast wat groene asperges.

Ondertussen maak ik de knoflooksaus klaar met:
- 2 teentjes knoflook
- 4 el mayonaise
- 2 el yoghurt of creme fraiche
- 3 takjes bieslook
- zout & peper
- eventueel: augurk

Pers de knoflook, hak de bieslook en eventueel de augurk fijn en meng alles in een schaaltje tot een sausje. Naar smaak zout en peper toevoegen en klaar is Kees!


Giftig?

Je zult het waarschijnlijk wel gehoord of gelezen hebben: de mosselen zijn giftig! Ja, maar gelukkig niet allemaal. En het is misschien ook een klein beetje overdreven. Hoe dan ook, safety first, en check dit kaartje voor veilige mosselplekken!

 Nadien

 -

nadien de visser wijnig  

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.