Bubbelen het hele jaar door.

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Bubbelen het hele jaar door.

Tegenwoordig wachten we niet meer op de feestdagen maar drinken we het hele jaar door Champagne.

Boerenchampagnes

Het afgelopen jaar was hét jaar van de boerenchampagnes. Champagne gemaakt door de boer, de ‘vigneron’. Champagne was jarenlang verdeeld in twee kampen: de grote Champagnehuizen en de kleine Champagneboeren. De productie van de grote huizen is énorm, ze hebben meer druiven nodig en kopen die vaak op bij de boeren. De huizen zoeken precies uit welke druiven ze nodig hebben om jaar in jaar uit dezelfde stijl Champagne te maken. De laatste jaren zie je dat er steeds meer champagneboeren voor kiezen om hun druiven niet te verkopen, maar om zelf wijn te gaan maken. Champagne als familiebedrijf. De stijl van hun champagne is natuurlijk heel anders, omdat ze alleen hun eigen druiven gebruiken kan de smaak per jaar verschillen. Het reflecteert de smaak van het terroir, iets wat je voorheen nooit zag in Champagne.

 

Bij Wijnig verkopen we Champagne van het ‘kleine boerenhuis’ Bernard Rémy, maar ook van het grootste Champagnehuis ter wereld: Moet & Chandon, waar o.a. ook de merken Krug en Ruinart onder vallen. Ter vergelijk: Moet & Chandon heeft 600 hectare wijngaard en Bernard Remy telt er 11.

 

Bernard Rémy is speciaal voor Oudejaarsavond afgeprijsd van 29,95 voor 22,95 – bekijk ‘m hier. Of bekijk hier alle andere Champagnes (ook met mooie kortingen!).Bernard Remy Champagne: Carte Blanche 

 

Simpel, maar doeltreffende hapjes

Net als bier kun je Champagne met allerlei gerechtjes combineren. De zuren en belletjes wekken de eetlust op. Een beetje vet in je gerecht is ook lekker, want daar snijden de zuren als het ware door heen. Simpel, maar lekker: gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas uit de oven. Schenk nog een klein scheutje Champagne in de oester en je hebt een top gerecht binnen 10 minuten. Naast Parmezaanse kaas is ook brie, geitenkaas en cheddar lekker bij een glas bubbels. Grote trek? Denk dan aan eierengerechten, bijvoorbeeld quiche Lorraine. Het water loopt me al in de mond!  

 

Oliebollen beter niet

Hoewel Nederland massaal de champagnefles ontkurkt naast een schaal oliebollen, is dat eigenlijk niet zo’n goede combi. Champagne heeft te veel zuren naast die zoete oliebollen. Schenk liever een wijn die ook een zoetje heeft, bijvoorbeeld Moscato d’Asti. Moscato d’Asti is super fruitig, heeft ook een kleine sprankel én een restzoetje.

 


Vigna Senza Nome Moscato d'Asti DOCG 2013
 

Wijnig wenst alle wijnliefhebbers een fijne jaarwisseling en een fantastisch 2017! 

-

Nadien


Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.