5 Italiaanse toppers onder de 10 euro

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
5 Italiaanse toppers onder de 10 euro

Italië als wijnland, je kunt er niet omheen. De Grieken noemden Italië al Oenotria, wat vrij vertaald ‘het land van de wijn’ betekent. Vandaag de dag is er nog steeds een enorme diversiteit aan wijnstijlen, druivensoorten en terroirs. Hier laat ik je kennis maken met vijf van die soorten. Een tipje van de sluier, want er wordt wel gezegd dat Italië 2000 druivenrassen telt…

1. Toscane: Teruzzi & Puthod Vernaccia di San Gimignano DOCG 2015

We starten het rondje met een onbekende speler in wijnland: de vernaccia-druif. In tegenstelling tot de chardonnay of de sauvignon blanc, die je overal ter wereld tegenkomt, is de vernaccia honkvast en alleen in het Toscaanse stadje San Gimignano te vinden. Als het om witte wijn gaat, moet je hier zijn. De vernaccia van het wijnhuis Teruzzi & Puthod is rijp, maar niet overdreven, fris, maar toch ook romig. Een aanrader voor wie eens wat anders wil proberen. Lekker bij vitello tonato.

san-gimignano 
 

San Gimignano wordt ook wel het Middeleeuwse Manhattan genoemd vanwege de vele torens uit die tijd. Het was een statussymbool: hoe hoger je toren, hoe meer aanzien. (Bron: http://www.italia.it)

Teruzzi & Puthod Vernaccia di San Gimignano DOCG 2015 te bestellen voor € 8,99 – bekijk ‘m hier.

2. Sicilië: Planeta La Segreta Bianco DOC 2014

We reizen verder naar het warme Sicilië, het eiland van de Etna en de Marsala, de versterkte wijn. Maar alleen Marsala produceren doen ze allang niet meer. In de afgelopen 20 jaar is er flink geïnvesteerd en gemoderniseerd op Sicilië. En dat pakt goed uit. 

Sicilia 
 

Het wijnhuis La Planeta combineert ‘the best of both worlds’ in de blend La Segreta Bianco. Het is een blend van vier druiven, de inheemse grecanico en fianco en de internationale chardonnay en viognier. Het resultaat is een mooie wijn met een aromatische, intense geur van tropisch fruit. Ook in smaak komen die rijpe fruittonen terug, wat er voor zorgt dat je alleen maar meer wilt! Een echte zomerwijn, dus.


Planeta La Segreta Bianco is te bestellen voor € 8,99 – bekijk ‘m hier.
 

3. Apulië: Rocca Antica Primitivo IGT 2014

Hou je van fruitige rode wijn? Dan is Puglia, ‘de hak van de laars’, jouw streek. De druif bij uitstek is de primitivo, wat overigens niets te maken heeft met het woord primitief. Het slaat op het feit dat de druif vroeg rijp is, plant je die ook nog eens in een warm gebied, kun je wel uitrekenen wat dat oplevert. Vol, rijp, zonnig en fruitig zijn hier de sleutelwoorden.

 

Die vind je terug in de primitivo van Rocca Antica. Donker fruit, zacht en zwoel. Zondoorstoofd, dat vind ik altijd zo’n mooi woord. Het geldt ook echt voor de wijnen uit Apulië. Hoe dat proeft, kun je het beste zelf ervaren.

 

Oh ja, als je van zinfandel houdt, ben je hier aan het juiste adres. Het is namelijk precies dezelfde druif!

 

Rocca Antica Primitivo is te bestellen voor € 7,49 – bekijk ‘m hier

4. Toscane: Castello Banfi Col di Sasso IGT 2014

Het wijnhuis Castello Banfi staat bekend om haar superieure Brunello di Montalcino. Het leuke is dat dit wijnhuis snapt dat je niet elke dag een fles Brunello kunt leegtikken. Voor zulk soort momenten (lees: woensdagavond bijvoorbeeld) is er de Col di Sasso. Het is een blend van de lokale sangiovese (de druif van Brunello en Chianti Classico) en de immer populaire cabernet-sauvignon. Bij elkaar zorgt dit voor een zwoele, fruitige wijn met een toefje vanille in de afdronk.

 

Castello Banfi Col di Sasso is te bestellen voor € 8,50 – bekijk ‘m hier

5. Piemonte: Giacosa Fratelli Barbera d'Alba 'Bussia' DOC 2014

Piemonte onder de tien euro? Laat dan alsjeblieft de Barolo’s en Barbaresco’s links liggen. Goedkoop is duurkoop in zo’n geval. Kijk liever eens naar Barbera d’Alba, het kleine ‘B’-tje van de Piemonte en goed voor alledaags vertier. De wijn van het volk.

barolo 

 

De barbera staat bekend om haar hoge zuurgraad en laag tanninegehalte. Kersen, gemixt met frisse tonen van aardbeien en rode bessen, zijn makkelijk te ontdekken. Door de wijn te laten rijpen in neutrale houten vaten blijven de fruittonen de boventoon voeren. Het resultaat is een prachtige, volle, maar vooral fruitige wijn!

 

Giacosa Fratelli Barbera d'Alba 'Bussia' is te bestellen voor € 9,99 – bekijk ‘m hier

-

Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.