Kazen
Kaas en wijn
Kaas en wijn, een combinatie die haast niemand kan weerstaan. De traditionele kaasplank aan het einde van een diner bestaat allang niet meer uit een stuk brie en wat toast. In de huidige tijd pakken we uit, vele soorten kazen met uiteenlopende verhalen en dito smaken. Vaak stat er naast de kaasplank een fles Port. Uiteraard lekker, maar smaakt er niet veel meer wijn bij kaas?
Om je op weg te helpen hebben we de meest populaire kazen op een rij gezet, en voorzien van een wijnadvies.
Blue Stilton
De Koning van de Engelse kazen. Traditioneel met een fles rode Port ondersteboven erin tijdens het Kerstdiner. Maar zonder die Port erin perfect te combineren met een rijpe Chardonnay van Vinalba of die van de bekende Robert Mondavi. Als je rode wijn wilt drinken kies dan voor de Barbera d'Alba van Giacosa Fratelli.
Brie de Meaux
Een volle, rijpe Chardonnay zoals die van Vinalba, Cuvee C, Les Jamelles, Alamos, of Mondavi. Ga je voor rode wijn? Zorg dat voor mooi fris fruit van bijvoorbeeld Heinrich of Pirlet.
Brugse Blomme
Een fluweelzachte kaas met een onverwacht pittige smaak vraagt om een dito wijn. Witte wijnen van de Viognier zoals die van Vallée Blanche en Botalcura doen het erg goed bij deze Belgische kaas. Uit het assortiment rood kies je voor de Porcupine Syrah of de Syrah van Les Jamelles.
Camembert
De boeren Camemberts van rauwe melk gaan perfect samen met subtiele Sauvignon Blanc of Chardonnay zonder houtrijping. Kies voor de Cantelaudette en je hebt direct een mooi verhaal over Sauvignon Blanc uit de Bordeaux! Chardonnay zonder houtrijping is vaak fris en strak, bijvoorbeeld die van Moulin des Vignes. De Sauvignon Blanc van Porcupine is ook een lekkere combinatie. Rode wijnen moeten licht van structuur en fruitig zijn zoals die van Heinrich en Bürklin Wolf.
Emmentaler
Bij de fermentatie van de kaas komt koolzuurgas vrij. Op die plekken ontstaan vervolgens de bekende gaten in deze Zwitserse kaas. Combineer deze kaas met een Pinot Blanc van Albrecht (of een Spätburgunder van Laible, maar deze laatste is iets boven ons afgesproken budget...)
Epoisses
Sterk geurende kaas die met een scheutje Marc de Bourgoge wordt gemaakt en daar past een Pinot Noir perfect bij. Binnen ons afgesproken budget zijn die van Pirlet en Les Jamelles een top keuze.
Friese Nagelkaas
Magere melk, komijn en kruidnagel maken deze kaas uniek. De wijn die hier perfect bij gaat is een witte wijn gemaakt van een blend Viognier en Chardonnay zoals de Botalcura. Rode wijn is geen optie bij deze specifieke kaas.
Geitenkaas
Bij de verse, zachte geitenkaas past maar heel moeilijk een rode wijn door de hoge zuurgraad van deze heerlijke frisse kaasjes. Waarom moeilijk doen? Ga voor een stuivende Sauvignon Blanc uit Zuid Afrika zoals Porcupine van het bekende Boekenhoutskloof of kies voor een traditioneel fantastische combinatie met de Touraine van Domaine Octavie.
Gorgonzola
Een blauwgeaderde kaas gemaakt van rauwe melk uit de bergweiden en smaakt heerlijk kruidig. Vergeet de rode wijn, het pikante zout van deze kaas combineert veel beter met een zoete witte wijn. Bijvoorbeeld de 'Puriture Nobile' Riesling van San Pedro of de Moelleux.
Hollands trots: Edammer, Reypenaar, Beemster
Traidtioneel Hollandse kaas combineert mooi met volle witte wijnen, zoals wijnen uit de Bourgogne of de Verenigde Staten. Denk hierbij aan Chardonnays van wijnhuizen als Bernardus, Francis Ford Coppola en Domaine Parisse. Ook zachte rode Merlot en Port smaken goed in combinatie met deze Hollandse toppers. Volle witte Bourgogne zoals die van Henri de Villamont en Saint Véran van Les Plantés. De zachte rode Merlot wijn van Cuvee M gaat ook erg goed. En natuurlijk de bekende rode Port. Wij hebben ze allemaal van het befaamde Quinta do Noval. (Omdat je ze kunt bewaren na openen, heb ik ze ondanks de iets hogere prijs, toch hierbij gezet)
Kruidenkaas
De basis is vaak een romige kaas met kruiden als bieslook, peterselie, knoflook en pepers. Gebruik wat toast of brood omdat ze puur vaak iets zurig overkomen en dat combineert lastig met wijn. Witte Chenin Blanc van Stellenrust of Heinrich Red passen hierbij het beste.
Munster
Een zachte kaas met een doordringende geur... Hier liever geen rode wijn bij serveren. Kies de Pinot Gris van Vigneti Le Monde of La Jara.
Parmigiano
De bekendste Italiaanse kaas. De Grana Padano rijpt tussen de 9 en 16 maanden terwijl de Reggiano tussen de 24 en 36 maanden rijpt. Als je graag witte wijn drinkt combineer deze Italiaanse kaas dan met een kruidige witte wijnen zoals de Riesling van Albrecht of de Chardonnay van Segreta uit Sicilië.
Pecorino
Pecorino wordt in heel Italië gemaakt en onder hooi bewaard. Zowel witte als rode wijn gaat goed. Kies voor aromoatisch wit zoals de Gewürztraminer van Albrecht (iets boven budget, maar deze kaas verdient het) of volle zachte Ripasso van Rocca Alata.
Port salut
De smaak is vol, rijp en iets pikant. De Viognier past hier goed bij van bijvoorbeeld Vallée Blanche en Botalcura en ook de Pinot Gris van Vigneti Le Monde is een goede keus.
Ractlette
Gesmolten op rijk geroosterd brood combineert perfect met Pinot Gris uit Friuli van Vigneti le Monde of met een zachte rode Merlot van Les Jamelles.
Rochebaron
Voor de beginnende blauwaderkaas-eter is deze zachte kaas een uitstekend begin. Zowel witte als rode wijn past minder goed. Kies nu voor een rosé, niet te zoet. De Fleur de L'Amaurigue, Fumet of Belambrée zijn een perfecte keuze.
Roquefort
Gemaakt van rauwe schapenmelk en verrassend lekker bij bloemkool en broccoli... Kies voor een Riesling van Albrecht of een stevige rode bordeaux van Légende R bijvoorbeeld.
Tête de moine
Deze kaas wordt niet gesneden maar geschaafd. Gaat perfect bij een witte Rhône wijn van Mourges de Gres of een lichtere rode uit diezelfde Rhône van de wereld beroemde wijnmaker E. Guigal.
Vacherin mont d'Or
Even inprikken met een vork, scheutje wijn erover en dan in de folie in de oven op 200 graden voor 20 minuten. Schenk er een witte Rhone wijn bij van Morges de Gres of een pittige Rosé van Belambrée of die van Mondavi.
Kaas en wijn combineren is altijd een goede idee, met een goed advies is het maken van de juiste wijnkeuze makkelijk te doen!
Rode wijn Witte wijn