Wijn karafferen of decanteren?

Wijn karafferen of decanteren?

Voor het serveren van een wijn is de temperatuur belangrijk en uiteraard de smaak. Hoe lang laat je een wijn ademenen om de optimale smaak te bereiken? En welke techniek gebruik je hiervoor, decanteren of karafferen?

Wijn karafferen of decanteren?

Hoe lang moeten wijnen ademen? Het is een vraag die vele wijnliefhebbers stellen. Dit is van toepassing op witte wijn maar vooral op (oudere) rode wijn. Als liefhebber kun herken jij je hier vast in, na het openen van een fles wijn smaken de eerste paar glazen minder dan de laatste en dan is de fles leeg. Dat is natuurlijk jammer, je wilt van de eerste slok wijn net zo genieten als van de laatste slok, daarom kun je wijnen karafferen en decanteren.


Hoe en wanneer gebruik je welke techniek om jouw witte of rode wijn te laten ademen? Het verschil tussen karafferen en decanteren, maak de juiste keuze dan smaakt jouw wijn altijd optimaal.


Wijn karafferen

Bij het karafferen van wijn heeft de techniek als doel de wijn versneld van zuurstof te voorzien waardoor deze eerder optimaal opent en zijn geuren en smaken geeft. Het karafferen doe je dus vaak met gesloten wijnen die geen depot hebben. Zowel witte wijn als rode wijn kunnen opknappen van karafferen. Schenk altijd eerst een klein glas in (uiteraard voor jezelf) om te proeven. Heeft de wijn voldoende kracht en voldoende zuren? Dan kun je deze karafferen. Is de wijn wat flauwtjes, dan is deze over de top en zal karafferen de wijn geen goed doen, begin er dan ook niet aan.


Pak een karaf en schenk er eerst één glas in, spoel het karaf met de wijn uit het glas (om te voorkomen dat eventuele zeepresten de wijn verpesten) en schenk het glas weer in, proef. Schenk vervolgens de gehele fles in 1 één keer uit in het karaf. Laat deze met rust en vooral belangrijk; houdt de karaf op de juiste temperatuur. Op het moment dat het glas wijn goed proeft, kun je de wijn serveren.


Tip van de vinoloog: schenk de witte dan wel rode wijn terug in de fles, dit ziet er leuker / chiquer uit dan een glazen karaf, het schenken gaat daarnaast ook gemakkelijker.

 


Wijn decanteren

Het decanteren van (vaak rode) wijn heeft het doel het aanwezige depot van de wijn te scheiden van de wijn zelf. Decanteren kun je dus enkel met wijnen die een depot hebben, dit zijn vaak oudere, rode wijnen en wijnen die een ‘sur lie’ opvoeding hebben gehad.


Wijnen worden regelmatig liggend bewaard, dus als je wijn met een depot wilt gaan drinken kun je deze voor de beste smaak minstens een dag ervoor al rechtop zetten. (Vragen om een wijn te decanteren in een restaurant waar je de bewuste wijn zojuist van de kaart hebt gekozen, heeft om die reden geen zin.) Na het overeind zetten van de fles pak je bij het decanteren een theelichtje, of andere kleine lichtbron en een decanteer-kan (deze zijn vaak smaller dan de karaffeer-kan, beide zijn overigens te gebruiken).


Net als bij het karafferen, eerst weer een klein glas inschenken en proeven. Vervolgens kun je de gehele fles wijn voorzichtig in de kan schenken boven de lichtbron. Op deze wijze kun je gemakkelijk door de fles heen kijken en precies zien wanneer het depot ‘mee komt’. Stop op tijd met overschenken en serveer de wijn uit het karaf, terugschenken heeft als gevolg dat het depot weer mengt met de wijn. Ook hier geldt; proef zelf eerst een glas en bepaal wanneer de wijn mooi op dronk is. Houdt de gedecanteerde wijn goed op temperatuur.


Vanf nu weet je precies wanneer welke techniek te gebruiken en kun je in een restaurant met alle vertrouwen de Sommelier vragen de wijn te karafferen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.