Top sommelier Koen van der Plas stelt zich voor

  • Geplaatst op
  • Door Koen van der Plas
  • 3
Top sommelier Koen van der Plas stelt zich voor

Ik ben Koen van der Plas, 22 jaar. Ik adem en leef wijn, wijn is mijn passie. Hoe gelukkig ben ik dat ik bij “Manoir Inter Scaldes”, met als recent hoogtepunt de nummer 1 notering in de LEKKER, als sommelier mag werken. Ik wil graag mijn passie en kennis delen met meer dan alleen mensen die in het restaurant komen.

Wijnig.nl loopt zijn tijd vooruit. Is, net als ik, jong en dynamisch en gericht op de wijnliefhebber! De wijnwereld zou toegankelijker kunnen zijn voor zowel de beginnende als gevorderde wijnliefhebber. En dat is wat Wijnig.nl en ik graag doen.

Met mijn blog wil ik jullie een kijkje in de keuken van een sommelier geven inclusief alle ‘geheimen’: Wat houdt mij bezig? Wat gebeurt er in het restaurant?  Hoe stel ik onze wijn-spijs combinaties samen? Leuke anekdotes, proeverijen en boeiende wijnreizen. Kortom alles wat mij als sommelier dagelijks bezig houdt.

 

Onderstaand citaat was de kop uit een interview dat ik gegeven heb aan het AD eerder dit jaar:

 

‘‘Vroeger waren het grijze types die met veel Frans een glas wijn inschonken’’

 

Tegenwoordig klopt hier natuurlijk niets meer van. Vooral in ons kleine Nederland zijn sommeliers jong, spontaan en spreken een begrijpbare taal. Nederland is rijk aan jonge enthousiaste mensen die steeds jonger kiezen voor een richting in de horeca. De een weet het al van jongs af aan: ‘ik word kok’ of ‘ik word maître’ en zo wist ik het ook erg snel ‘ik wil sommelier worden’. Dit kwam door mijn toenmalige bijbaantje in een restaurant in Hoorn. De eigenaren daar waren zo bevlogen over wijn, dat dit voor mij niet te ontwijken was.  Al op (te) jonge leeftijd proefde ik mee van hun glas. In het begin proefde ik enkel zuur, maar na verloop van tijd begon ik meer smaken in hun wijn te proeven. En toen was het hek van de dam……

 

Inmiddels werk ik al 2,5 jaar in een van de beste restaurants van ons land: Manoir Inter Scaldes. Twee sterren Michelin, 19,5/20 punten Gault Millau en nummer 1 in de LEKKER. Mijn chef Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia hebben een enorme loopbaan achter zich. Een sloot aan ervaring. Succes heb je te danken aan het team waarmee je mag werken en ik ben blij dat ik onderdeel ben van dit ‘gouden team’. We leren iedere dag weer van elkaar.

 

De prestigieuze restaurantgids Gault Millau heeft mij uitgeroepen tot Talentvol Sommelier 2014 en samen met mijn Sous-Chef wonnen we 2 maal goud op de internationale kampioenschappen; wijn-spijs op het gebied van sherry. Mensen vragen regelmatig hoe het zo snel heeft kunnen gaan. Het enige wat ik kan antwoorden is: ‘Ik heb niet het gevoel dat ik iets speciaals doe, ik doe het alleen met heel veel plezier.’

 

Ik hoop dat ik jou ook kan inspireren met mijn blog. Als je mij vragen wilt stellen over wijnen of wijn-spijs dan mag je me altijd mailen op [email protected]

 

Tot snel, tot mijn volgende blog!
 

Reacties

  1. Betty Verwoert Betty Verwoert

    He lieve Koen

    Wie had dat zo'n 15 jaar geleden gedacht toen je als klein jochie op het voetbalveld stond....super trots op je !!!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.