Rosé All Day!

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de VIsser
  • 0
Rosé All Day!

Of het nu heel de maand augustus rosé dag is, 11 juni of 14 augustus, de meningen zijn er over verdeeld. Pak je voordeel en vier ze allemaal ;-)

#1 Provence, het epicentrum van de rosé

De Provence is het epicentrum van rosé. Niet alleen is het de grootste producent, maar ook de grootste consument van deze zomerwijn. Ze zijn te herkennen aan hun pipsroze kleur, die steeds vaker wordt gekopieerd door andere landen. Een goede rosé kenmerkt zich door tonen van citrus, frambozen, aardbeien én een snufje Provençaalse kruiden. Ze zijn subliem te combineren met de gerechten uit de Provençaalse keuken, zoals bouillabaisse, visjes met kruiden van de grill of aioli.

 

AIX, de hipste rosé die er is. Of je nu op strand van Nederland of Ibiza zit, deze rosé duikt overal op. Het is een succesformule die jaar in jaar uit goed, zo niet beter, uitpakt. Voldoet aan alle eisen van Provençaalse rosé:  citrus, rood fruit en wat kruiden. En dit alles natuurlijk verpakt in een zalmroze kleur, die zo kenmerkend is voor de Provence.

 AIX Rosé

 

AIX rosé is te bestellen voor € 12,49 – bekijk ‘m hier.

 

De rosé van Miraval is misschien de beroemdste wijn die is er. Het is namelijk de rosé van Angelina Jolie & Brad Pitt. ‘Kunnen ze dan ook nog eens wijn maken?’ - vraag je je misschien. De truc is dat ze het niet zelf doen, maar samenwerken met wijnfamilie Perrin. Die samenwerking blijkt uiterst vruchtbaar. De rosé is al meerdere malen in de prijzen gevallen. Zo kreeg ‘ie 90/100 punten van Wine Spectator. Nette score. Niet gek, want de rosé voldoet perfect aan het succesrecept van de Provence: pipsroze, rood fruit (rijp!) en frisse zuren. De rosé is net zo sappig als het verhaal. 

 

Chateau Miraval Rosé is te bestellen voor € 14,95 – bekijk ‘m hier.

 

#2 Rode wijn + witte wijn = rosé?

Nee, fout! Het simpelweg mengen van rode en witte wijn is zelfs niet toegestaan in Europa. Rosé, zoals hierboven, wordt gemaakt om de schilletjes van de blauwe druiven maar kort te laten weken in het sap. De schilletjes zorgen voor de kleur. Hoe langer de schilletjes in contact komen met het sap, hoe donkerder de kleur. Europa zou Europa niet zijn als er geen uitzondering op de regel is. Dat is Champagne. Eerst wordt de mousserende wijn gemaakt, die op het allerlaatste moment roze wordt gekleurd door een scheutje rode wijn toe te voegen.


Moët Rose Champagne 

 

Rosé Champagnes zijn vaak net ietsje deftiger, vaak ook iets duurder, dan de ‘normale’ Champagne Brut. Logisch ook, kijk maar eens hoe feestelijk het eruit ziet. Dé Champagne als je houdt van fruitige wijnen. Minder toast, meer rijpe aardbei. Heerlijk!

 

Moet & Chandon Rosé Imperial Brut is te bestellen voor € 49,95 – bekijk ‘m hier.

 

#3 Daar waar mixen wél mag

Prima dat het in Europa verboden is, maar in Zuid-Afrika is er niets aan de hand. Hier mag je zonder problemen rode wijn met witte wijn mengen tot een rosé. Het befaamde wijnhuis Spier doet dat door een scheut pinot noir te mengen met chardonnay. Het resultaat is een schitterende, fruitige rosé met een kleur die je stiekem een beetje doet denken aan de Provence. De druiven worden ’s ochtends vroeg met de hand geplukt, zodat de frisheid bewaard blijft. Ook hier staat de rijpe aardbei centraal met een klein zoetje in de afdronk.


Spier rosé 

 

Spier Signature Chardonnay Pinot Noir Rosé 2015 is te bestellen voor € 7,25 – bekijk ‘m hier.


-

Nadien




Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.