Rioja: van Joven tot Gran Reserva

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Rioja: van Joven tot Gran Reserva

Als ik aan Spanje en wijn denk, dan is het eerste wat me te binnenschiet: Rioja. Rioja is het bekendste wijngebied van Spanje. De hoofdrol is weggelegd voor tempranillo. Olé.

Oké, één druif*, één wijn – dat is lekker overzichtelijk. Het classificatiesysteem is ook recht voor z’n raap, maar die moet je wel kennen. De ene Rioja is de andere niet. Komen de kreten ‘Joven’, ‘Crianza’, ‘Reserva’ en ‘Gran Reserva’ je bekend voor? Dat zijn de classificaties in Rioja en zeggen onder andere iets over het houtgebruik.

Rioja

Staat er enkel Rioja op de fles? Dan duidt dat op een jonkie. Hier proef je de pure karakteristieken van de tempranillo: rood fruit. Vroeger werd deze stijl ‘joven’ (jong) genoemd. Lekker met tapas, vooral met albondigas, de gehaktballetjes in tomatensaus. Een jonge Rioja proberen? Bekijk deze wijn eens van Bodejas Rioja Vega.
 

Crianza

Als er Crianza op de fles staat, betekent het dat de wijn één jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt én een paar maanden op de fles. Meestal worden gebruikte houten vaten gebruikt, omdat die minder houtaroma’s afgeven aan de wijn. De wijn behoudt zijn fruitige karakter, maar heeft iets meer diepgang dan de joven.
 

Geschikt voor dagelijks vertier: Conde de Valdemar Crianza 2011. Met deze wijn zit je altijd goed. Voor de borrel of een avondje bij de open haard. Lekker met een stukje manchego.
 

Reserva

Reserva slaat op een minimale rijping van 3 jaar, waarvan minstens één in eikenhouten vaten, het resterende deel op de fles. De wijnboer gebruikt hiervoor zijn betere druiven. Deze stijl zit tussen de fruitige Crianza en de stevige Gran Reserva in.

‘The best of both worlds’ vinden we in de Reserva van Conde de Valdemar uit 2009. Een ‘mondvol wijn’ lees ik en daar ben ik het roerend mee eens. De geur alleen al neemt je mee naar Spanje. Combineer met een stukje rood vlees van de grill of – natúúrlijk - een grote pan paella met kip en worstjes (zie recept).


Rioja joven grand reserva 


Gran Reserva

De absolute top van de rioja. Hier geldt een rijping van minimaal vijf jaar met minimaal twee jaar in eikenhouten vaten. Alleen de allerbeste druiven worden gebruikt in een Gran Reserva, en ook alleen in de beste jaren. De wijnboer rijpt de wjinen voor zolang hij vindt dat ze nodig hebben. Dat is vaak langer dan de voorgeschreven vijf jaar.

Nadien met een wel hele grote Beronia Rioja Reserva
Rioja reserva *Er mogen een paar andere druiven gebruikt worden in Rioja, maar de belangrijkste druif blijft tempranillo. 

-Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.