Riesling: de favoriet van de sommelier

 • Geplaatst op
 • Door Nadien de Visser
 • 2
Riesling: de favoriet van de sommelier

Riesling. Misschien wel de mooiste druif van de wereld. Tegelijkertijd hoor ik vaak de reactie: ‘hé, dat is toch die zoete meuk uit de Moezel’. Tja, riesling had misschien een slechte start door liebfraumilch (merknaam voor zoetige witte wijn zonder pretentie), maar viert nu zege. Menig sommelier is fan. Kijk maar eens naar de documentaire SOMM* op Netflix, ook zij raken niet uitgepraat over de druif. Het wordt de hoogste tijd dat we de riesling eens onder de loep nemen.

De kracht van de riesling

Ten eerste is de riesling een super aromatische druif. De geuren stuiven je glas uit. Heel veel fruit, zoals peer, perzik en abrikoos. Ten tweede heeft hij een hoge zuurgraad, die zorgen voor tonen van limoen, citroen en ananas in de wijn. Die zuren zorgen er ook voor dat de wijn heel goed kan ouderen, zelfs beter dan chardonnay. Een ander bijzonder kenmerk is dat je ‘goût de pétrole’ kan tegenkomen. Ja, dat is de geur van benzine. Klinkt misschien niet echt aantrekkelijk, maar de echte rieslingfans gaan helemaal kapot als ze dat ruiken. Zo mooi vinden ze het.

Benieuwd? In de topklasse riesling van Weingut Kuenstler kun je deze typische smaak zelf ontdekken.

 

De kracht van het terroir

De ene riesling is de andere niet. De truc zit ‘m in het terroir. Het terroir is een verzamelwoord voor alle natuurlijke factoren die van invloed zijn op een wijn, zoals het klimaat, de bodem en de ligging van de wijngaard. Een makkelijke uitleg is dat je in de wijn ‘de bodem kunt proeven’. De riesling is als geen ander in staat de bodemkenmerken door te vertalen naar de wijn. De druif gedijt het prettigst in koele klimaten, zoals de Elzas en het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Maar ook de Nieuwe Wereld is in de ban van riesling. Met name in Nieuw-Zeeland en Washington State worden er mooie wijnen van gemaakt. 

Elzas

Riesling uit de Elzas, Frankrijk

Op het moment dat deze blog wordt gepubliceerd, zit ik lekker in de Elzas! Hoogstwaarschijnlijk te nippen aan een glas riesling. Als ik de riesling van Lucien Albracht in één woord zou moeten omschrijven, dan zeg ik verfrissend! Mineralig (stenig), limoen en ergens een toefje goût de pétrole. Een klassieker uit de Elzas.

 

Lucien Albracht Riesling Reserve is te bestellen voor € 9,99 – bekijk ‘m hier.

 

Riesling uit Baden, Duitsland

De bekende Amerikaanse wijnschrijver Jancis Robinson is ook fervent riesling-aanhanger. De riesling van Alexander Laible greep haar aandacht. Ze vond het moeilijk om de geuren en smaken onder woorden te brengen, dus maakte ze een foto van het vroege ochtendlicht dat door de dauw van een spinnenweb schijnt.

riesling-jancisrobinson

Bron: Jancisrobinson.com
 

Had ik ook inderdaad ;-) Nee, dit gaat mijn (wijn)pet ook een beetje te boven, maar nu je het zegt… Hoe dan ook, Alexander Laible, een jonge wijnmaker, maakt een mooie wijn. Op en top riesling met zijn frisse zuren, mineraliteit en mooie balans met het rijpe fruit.

 

Alexander Laible Riesling is te bestellen voor € 11,99 – bekijk ‘m hier.

 

Riesling uit Wairarapa, Nieuw-Zeeland

Stuivend, deze riesling uit het Nieuwe-Zeelandse Wairarapa. De riesling ondergaat een hele korte houtlagering en ontwikkelt mooie aroma’s van honing en zoetige citroen. Dat maakt ‘m ietsje zoeter dan de vorige, maar daardoor een perfecte begeleider van de Thaise keuken. De pittigheid zorgt ervoor dat de suiker in de wijn naar de achtergrond verdwijnt en juist de fruitaroma’s naar voren komen. Aanrader!

 

Johner Estate Riesling is te bestellen voor € 11,99 – bekijk ‘m hier.

*Netflix-tip!

Geen plannen dit weekend? Ga dan een avondje bankhangen en zet de documentaire SOMM op. In deze 1,5 uur durende documentaire volg je een aantal sommeliers in hun aanloop naar het prestigieuze Master Sommelier examen. Het moeilijkste wijnexamen ter wereld, die slechts 230 mensen tot nu toe hebben gehaald. 
-

Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.


 

Reacties

 1. Nadien de Visser Nadien de Visser

  Hoi Paulina!

  Leuk dat je reageert! Dat is het mooie van wijn, he. Heb heel veel mensen gehoord die die geur juist heel bijzonder vinden. Ieder z'n ding zullen we maar zeggen. Maar 130 verschillende rieslings, wow. Ik kom net terug uit de Elzas, wat was dat prachtig :)

  Groetjes, Nadien

 2. Paulina de Nijs Paulina de Nijs

  Riesling is absoluut een topdruif en er worden de heerlijkste wijnen van gemaakt. Maar dat een riesling liefhebber gout de petrol geweldig zou vinden, i's naar mijn mening onzin. Gout de petrol is een foutje in de wijn en geen positieve eigenschap. Na zo'n 130 verschillende rieslings te hebben gedronken, weet ik dat ze voor mij in elk geval afvallen als de gout ook in de smaak doordringt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.