Le Cité du Vin: een heus wijnpretpark in Bordeaux!

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Le Cité du Vin: een heus wijnpretpark in Bordeaux!

Wijnliefhebbers opgelet, er is tegenwoordig een heus wijnpretpark. Geen loopings, schommelschippen of gillende kinderen, maar wijn, wijn en nog eens wijn! Op 2 juni opende Le Cité du Vin haar deuren in – waar kan het ook anders? – de wijnhoofdstad van de wereld: Bordeaux.

Hier ga je op ontdekkingstocht. Door de tijd, over de wereld. Hier leer je alles over wijn. In zeven stappen vertel ik je wat je hier allemaal kunt doen.
 

1. Aanschouw een architectonisch hoogstandje
In Le Cité du Vin, letterlijk vertaald ‘De Stad van de Wijn’, is van alles te beleven. Het begint al bij het imposante gebouw. Golvende vormen staan centraal. Die rondingen zijn, zo zegt het ontwerpersduo, geïnspireerd op de kronkelige wijnstokken, het inschenken van wijn in je glas en de wervelingen van de rivier de Garonne. Die rivier is belangrijk (geweest) voor de wijnhandel in Bordeaux. Klinkt als een architectonisch hoogstandje, niet waar? Oordeel zelf:

Karin Kommer van Frankrijk.nl ziet er meer een gigantische wijngaardslak in.

 

2. Een spectaculair uitzicht op Bordeaux
In de 54-meter hoge toren zit onder meer een rooftopbar met een schitterend uitzicht over de rivier en de stad. Dit doe je natuurlijk onder het genot van een glas wijn (inbegrepen bij je ticket), die je zelf mag kiezen uit de 20 wereldwijnen. Het is dus niet alleen Frankrijk wat de klok slaat hier. Alle wijnlanden doen mee. In de kelder liggen 14.000 wijnen uit 80 landen opgeslagen. Alleen al een bezoekje aan de kelder lijkt me fantastisch…

Le Cite Du Vin 

3. Ontdek de wijnwereld in 20 thema’s
Als je jezelf ‘de Guggenheim van de wijn’ noemt, moet je zeker van je zaak zijn. Le Cité du Vin heeft twintig ruimtes, die elkaar bepaald thema hebben. Samen met je audiotour kun je een rondje maken en maak je als het ware een reis door de wijnwereld, de geschiedenis ervan én natuurlijk de beleving (lees: proeven!) Een kleine greep uit de thema’s:

- Reis door de wijngebieden
Door projecties op de grote schermen op de vloer maak je een indrukwekkende tocht over de wijngebieden.
- Stap aan boord....
...en vergezel diverse generaties marktlieden die de wijnen aan de andere kant van de oceaan hebben gebracht.
- Een buffet van 5 zintuigen
Zien, ruiken, proeven, voelen en horen. Alle facetten komen aan bod in dit thema.

 

4. Workshops, bijvoorbeeld een wijnproeverij

Ben je klaar met de tour? Dan kun je je een verdiepingsslag toevoegen aan je trip. Le Cité du Vin organiseert tal van workshops en wijnproeverijen. Of je nu een beginnende wijnliefhebber bent of een ware connaisseur, er is voor iedereen wat wils.

 

5. Breng een bezoek aan een wisselende tentoonstelling
Le Cité du Vin werkt samen met andere musea en kunstenaars, die hier hun collecties kunnen tentoonstellen. Ook nodigt Le Cité du Vin elk jaar een ‘gast-wijnland’ uit om hun culturele (wijn)erfgoed te laten zien.

Cite du Vin 

 

6. Eten & drinken
De beleving zou niet compleet zijn als je hier niet ook even heerlijk kon dineren. De wijnspijscombinaties zijn minstens zo belangrijk. Gelukkig voor jou kun je kiezen uit een carte des vins van 500 verschillende wijnen, waarvan je er ook nog eens 50 per glas kunt bestellen.

 

7. Kids meenemen?
Ook aan de kinderen hebben ze gedacht. Zo kunnen papa en mama proeven en de kinderen hun ei kwijt in een Franse versie van ‘kreatief met kurk’. De audiotour van de permanente tentoonstellingen kunnen jullie samen volgen, want er is een leuke versie voor kinderen gemaakt. In de rooftopbar krijgen ze een glas druivensap. Kunnen ze fijn mee proosten!

 

Hoe kom je er?

Je kunt er met de auto, trein of vliegtuig naartoe.

-          Met de auto doe je er ongeveer 10 a 11 uur over vanaf Amsterdam.

-          Met de trein idem met een paar keer overstappen. (TIP: Combineer het met een nachtje Parijs).

-          Met het vliegtuig ben je er het snelst zonder daarbij de wachttijden te rekenen. Je vliegt in nog geen 2 uur naar Bodeaux vanaf Schiphol.

 

Eenmaal in Bordeaux kun je vanuit het centrum (Quinconces) de tram - lijn B - pakken richting het noorden. In 15 minuutjes ben je bij halte Cité du Vin. Kan niet missen! Het is ook goed te doen op de fiets. Vanaf het centrum een kwartiertje doortrappen langs de oever van de Garonne. Tickets voor Le Cité du Vin kun je via de website kopen.

Mocht je ondertussen zin hebben in een heerlijke Bordeaux wijn, bekijk dan hier het assortiment van Wijnig.nl


Nadien

 -

nadien de visser wijnig  

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
    

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.