Drie keer Sauvignon Blanc

  • Geplaatst op
  • 0
Drie keer Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is één van de meest aangeplante druiven ter wereld. Van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland – hier is de sauv blanc op zijn best. Door de verschillende klimaten zijn er veel verschillende stijlen, maar zijn identiteit – droog, knisperend en aromatisch – verliest hij nooit.

Frankrijk: versgemaaid gras

Hier begon het allemaal voor sauvignon blanc. Het Franse Loire zette de druif op de kaart. Dorpen als Sancerre en Pouilly-Fumé zijn wereldberoemd geworden om hun aromatische wijnen van de sauvignon blanc. Intense geuren van gras, limoen en kruisbessen stuiven je glas uit. ‘Alsof je de geur van vers gemaaid gras opdrinkt’, lees ik. Een wijn om de lente mee in te luiden, maar doet het ook goed tijdens een na-smeulende zomer. Superfrisse, groene wijn, die je klassiek combineert met geitenkaas uit de Loire.

 

Jean Max Roger Sancerre is te bestellen voor € 13,99 – bekijk ‘m hier.


Sauvignon Blanc

Nieuw-Zeeland: tropische verrassing

Ook in Nieuw-Zeeland voelt de sauv blanc zich als een vis in het water. Sinds de jaren ’80 zijn ze met een flinke opmars bezig en dat werpt zijn vruchten af: het is de 2e grootste producent van sauv blanc na Frankrijk. De sauvignon uit Nieuw-Zeeland is inmiddels wereldberoemd en staat bekend om haar eveneens verkwikkende, frisse zuren. Wat Nieuw-Zeeland zo anders maakt, is dat die frisheid gepaard gaat met een schep tropisch fruit. Passiefruit is onmiskenbaar, maar ook tonen van ananas en mango zijn geen uitzondering. Iets minder strak en scherp dan de Franse versie, maar juist sappig, vol en super fruitig. Lekker bij groene asperges met ham of een luxe vis-BBQ in het park met gamba’s en coquilles. 

 

Petit Clos Henri Sauv Blanc is te bestellen voor € 14,99 – bekijk ‘m hier.


Sauvignon Blanc

Zuid-Afrika: een beetje van allebei

Zuid-Afrika is misschien niet zo bekend, als het gaat om sauv blanc, maar mag er zeker wezen. Het Franse Loire en Nieuw-Zeelandse Marlborough biedt eigenlijk twee uitersten op de schaal van sauvignon blanc. Zuid-Afrika ziet er precies tussenin. Het voldoet aan de criteria van de sauv blanc – droog, knisperend en aromatisch – maar het is niet zó strak als de Loire of zó tropisch als Marlborough. Zuid-Afrika combineert groen & kruidig met hinten van steenfruit, zoals perzik en nectarine.

 

Boschendal 1685 Sauv Blanc Grande Cuvée is te bestellen voor € 12,49 – bekijk ‘m hier.-

Nadien

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.