De tien favorieten van de proeverij.

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
De tien favorieten van de proeverij.

Zondag was het zo ver: de grote proeverij. Wat was het een feestje! Er was een grote selectie van het assortiment te proeven: van de Boschendal serie tot de klassieke Vosne-Romanée. Van de Italiaanse Le Monde serie kwam zelfs de producent langs om de gasten meer te vertellen over dit wijnhuis. Dit alles werd vergezeld door de lekkere kazen, charcuterie en steak van de BBQ.

Alle gasten bedankt voor de grote opkomst!

Tijdens de proeverij kwamen er een paar favorieten voorbij. Zowel van de gasten als de organisatoren. Lees hieronder de 10 favorieten van de najaarsproeverij (in willekeurige volgorde):

1.       Coppola Diamond Chardonnay

De ‘dikke chardonnay’ van Francis Coppola, de regisseur van The Godfather, blijkt favoriet op de proeverij. Het is zo’n wijn waar je alleen van de geur al blij wordt. Appel, meloen, peer en vanille. Dat laatste is een gevolg van de 9 maanden durende houtrijping die deze chardonnay heeft ondergaan. Om toch zijn fruitigheid te behouden is niet alle wijn de eikenhouten vaten ingegaan: 75% krijgt hout, 25% rvs.


Kerstmenutip: Combineer Coppola Diamond Chardonnay
met coquilles St Jacques.

Francis Ford Coppola

2.       Le Monde Pinot Grigio

Een fris, fruitige wijn, die je eventjes terugbrengt in zomerse sferen. Wijnhuis Le Monde maakt de beste pinot grigio van de regio. Niet alleen favoriet van de Wijnig-bezoeker, maar ook geroemd door Jancis Robinson, een grote naam in de wijnwereld. Bloemig, peer en walnoten. Dé wijn na een dag hard werken.


Tip: Schenk
Le Monde Pinot Grigio op de eerstvolgende vrijdagmiddagborrel.

3.       Sembro Ribera del Duero

Een jeugdige rode wijn uit Spanje, gemaakt van 100% tempranillo. Die druif in die regio? Dat klinkt als een krachtpatser, maar nee, dit wijnhuis pakt het anders aan. De wijnmaker past verschillende technieken toe om de tannines te verzachten en het fruit naar de voorgrond te halen. Het resultaat: een sappige, fruitige wijn!


Wijnspijstip: Schenk
Sembro bij zelfgemaakte lasagne.

4.       De Wetshof Chardonnay Bon Vallon

Het wijnhuis De Wetshof staat wereldwijd bekend als hét Zuid-Afrikaanse huis voor chardonnay. Het was misschien niet de eerste keuze van de bezoeker, want ja, ‘chardonnay kennen we wel’. Maar daar kwam menigeen snel op terug. Dit is chardonnay in de puurste vorm. Geen houtrijping, maar wel een wijn met een enorme body en lengte. Een pareltje!


Kerstmenutip: Combineer
De Wetshof met oesters of steak tartare.

Wijnproeverij

5.       Coppola Rosso & Bianco Cabernet

Dit is echt zo’n wijn die je drinkt bij een avondje Netflix. Op z’n best wanneer het buiten stormt en regent. Een winterwijn met een volle, rijke smaak uit Californië. De druiven zijn volrijp en geven heerlijke fruittonen van cassis en zwarte bessen mee. Om de wijn nog een beetje meer diepgang en kruidigheid te geven wordt cabernet-sauvignon aangevuld met een druppeltje petite shiraz.


Netflix-tip: Combineer
Coppola Rosso & Bianca met een pizza pepperoni.

6.       Spier Chenin Blanc 21 Gables

De dikkerds vallen in de smaak. Dit keer is het een houtgerijpte chenin blanc uit Zuid-Afrika. De wijn ondergaat een houtlagering van 14 maanden. Deels nieuw hout, deels gebruikt. Gebruikt hout geeft minder smaak af dan nieuw hout. Dat zorgt dus een mooie balans tussen rijp fruit en houtaroma’s. Abrikoos, witte perzik, vanille en honingachtig. Prachtige wijn!


Kerstmenutip: Combineer
Spier 21 Gables eens met eendenborst met honing of sinaasappelsaus.

7.       Pio Cesare Barolo

Een van de pronkstukken van de middag: Pio Cesare Barolo. Scoorde ook bij Mr Robert Parker 92 van de 100 punten. Een wijn met een perfecte balans tussen hout- en fruitaroma’s. De wijn rijpt in totaal drie jaar, dus je kunt je misschien wel voorstellen wat voor complexiteit en diepgang dat oplevert. Rozen, truffel, kruiden en een aardse ondertoon. Wauw!


Kerstmenutip: Barolo en truffel zijn een klassieke combinatie!

Wijnproeverij

8.       Henry Bourgeois Sancerre

Een schoolvoorbeeld sauvignon blanc van wijnhuis Henri Bourgeois uit de Loire. Eentje zoals je van Sancerre verwacht met klassieke geuren als kruisbessen, citrus en witte perzik. Toevallig komt deze wijn uit het dorpje Chavignol (in Sancerre), waar ook de beroemde geitenkaas ‘crottin de chavignol’ vandaan komt. We weten ‘what grows together, goes together’, dus vergeet niet een stukje van deze kaas in huis te halen als je deze wijn bestelt. Deden wij ook op de najaarsproeverij.


Kerstmenutip: Combineer
Henri Bourgeois met een amuse of salade met geitenkaas

9.       Petit Clos Sauvignon blanc

Dezelfde Henri is naar Marlborough vertrokken om hier ook een sauvignon blanc te maken. Waar de Loire bekend staat om sauvignon blancs uit de Oude Wereld, is Marlborough de sterspeler uit de Nieuwe Wereld. Hier komen de zogenaamde ‘stuivende’ sauvignon blancs vandaan. De geuren spatten je glas uit. Net als in de Loire herken je de sauv blanc aan het groenige karakter, maar wordt hier aangevuld door een zweem tropisch fruit. 


Kerstmenutip: Combineer
Petit Clos met gegrilde scampi’s.

10.       Ollieux Romanis

De favorietenlijst sluit af met een laatste volle witte wijn. Dit vond ik zelf een van de verrassingen van de middag. Gemaakt van twee typische Rhône druiven: marsanne en rousanne. Bloemig, abrikoos, citrus. Om vervolgens 14 maanden te rijpen in uitsluitend nieuwe vaten, wat de wijn kracht en specerijen geeft.


Kerstmenutip: Schenk
Ollieux Romanis bij rijke visgerechten, zoals tarbot.

Wijnproeverij 

 

Nogmaals bedankt voor de grote opkomst! Mocht jouw favoriet er niet bijstaan, maar wil je het toch met de rest van de wereld delen? Laat het achter in de reacties. Vinden we leuk om te weten!

Tot de volgende keer!

-

Nadien






Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.