Cabernet Day

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Cabernet Day

Net bijgekomen van Albarino Day komt het volgende feestje weer om de hoek kijken: Cabernet Day. Op 3 september, aanstaande vrijdag , vieren we het bestaan van deze meesterlijke druif! Verantwoordelijk voor vele successen: van easy drinkers tot wereldberoemde Bordeaux.

Reislustig & allemansvriend

Cabernet-sauvignon, cab-sauv in de volksmond, is de meest aangeplante druif ter wereld. Dat is niet zo gek ook, want het is een makkelijk druif in tegenstelling tot bijvoorbeeld pinot noir. Het enige wat ‘ie nodig heeft, is een beetje zon. Het is een laat-rijpende druif en voelt zich het lekkerst in een warm klimaat. Hij heeft de tijd nodig om te kunnen rijpen. Zijn dikke schil maakt ‘m minder vatbaar voor ziektes én zorgt voor de nodige tannine. Om die te verzachten kiest een wijnboer er vaak voor om de wijn enkele maanden of jaren te rijpen op eikenhouten vaten. Ook op de fles kan cab-sauv goed ouderen. Die eigenschappen maken cab-sauv een ideale partner van vele (lokale) druivensoorten en zo maakt hij overal ter wereld vrienden.  


cabernet

Cabernet is gek op eikenhout. 


Frankrijk - Bordeaux: cab-sauv & merlot

In Bordeaux is hij beste vrienden met merlot (eventueel ook nog een drupje cabernet-franc en petit-verdot). Hier begon het allemaal en zette cab-sauv zichzelf op de internationale kaart. Samen met merlot is hij verantwoordelijk voor de beroemdste én duurste wijnen van de wereld. Merlot geeft een portie vriendelijkheid mee aan de strenge, tanninerijke cab-sauv. Andersom gooit cab-sauv een beetje pit bij die zachte merlot. Dat zie je, of beter nog proef je bij Chateau de Sales uit Pomerol. De wijn wordt 6 maanden gerijpt op eiken, waarvan slechts 5% nieuw eikenhout is. Dat proef je terug in de wijn. Minder hout, meer fruit.
 

Chateau de Sales Pomerol 2008 is te bestellen voor € 27,99 – bekijk ‘m hier
 

cabernet
Kruispunt in Bordeaux naar de beroemde Grand Cru dorpen: Pauillac en St-Estephe. 

cabernet

Libanon: cab-sauv & cinsault

Maken ze ook wijn in Libanon? Zeker, dit is zelfs één van de oudste wijnlanden ter wereld. Al menig oorlog moeten doorstaan, maar er wordt nog steeds met grote passie wijnen gemaakt. Jancis Robinson, een bekende wijnschrijver uit Amerika, noemt de wijn van Chateau Musareen van de meest opvallende cab-sauv ooit gemaakt. De wijn ondergaat een houtlagering en rijpt nog een paar jaar op de fles, voordat ‘ie op de markt komt. Als je ‘m gaat serveren, is het raadzaam de wijn een paar uur van te voren te decanteren. De geuren en smaken worden dan wakker geschud. Het eikenhout is niet te missen, het resultaat is een krachtige, volle wijn met tonen van gekonfijt fruit en kruiden. Een wijn voor een speciale avond!

 

Chateau Musar 2008 is te bestellen voor € 29,99 – bekijk ‘m hier.

 

Australië: cab-sauv & shiraz

Ook Down Under is cab-sauv aanwezig. In Australië heeft hij zijn beste maatje gevonden in shiraz. In de blend van het bekende Australische wijnhuis Penfolds voert shiraz altijd de boventoon, maar vult cab-sauv hem waardig aan. Waar de shiraz zorgt voor fruit en een snufje kruiden, geeft de cab-sauv structuur en tannine. De wijn wordt 12 maanden gerijpt op eikenhouten vaten van 300 liter, die al zo’n 3-4 jaar oud zijn. Een goede keuze, omdat hierdoor de fruittonen niet overschaduwd wordt door harde houttonen.

 

Koonunga Hill Penfolds Shiraz-Cabernet 2015 is te bestellen voor € 10,75 – bekijk ‘m hier
 

-

Nadien
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.