Château Musar White 2014
€41,95

Château Musar White 2014

De witte Château Musar heeft een Bordeaux-achtig karakter, dat doet denken aan een gerijpte witte Graves. Hij heeft een mooi gedistingeerd en gerijpt karakter, met boenwas, hazelnoten en kamperfoelie, in de smaak heerlijk honingachtig, met mango, noten, h ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Château Musar White 2014, Bekaa Valley, Libanon

De witte Château Musar is een unieke wijn. Hij heeft een Bordeaux-achtig karakter, ondanks het gebruik van eigen, unieke druivenrassen als Obaideh (de lokale variant van Chardonnay) en Merwah, een druif die wel iets weg heeft van Sémillon. Hij doet vooral denken aan een gerijpte witte Graves, door zijn droge, rijke, bijna honingachtige karakter. De druiven worden geoogst van bush vines, met opbrengsten van niet meer dan 10 tot 20 hectoliter per hectare. De wijngaarden liggen deels op grote hoogte, tot 1400 meter, op de hellingen van Mount Lebanon. In combinatie met de perfect rijpe druiven geeft dit de witte wijn een enorme rijkdom en aromatische kracht, uitgebalanceerd door mooie zuren en bitters. De witte wijn ondergaat een rijping op eiken vaten uit de regio Nevers gedurende negen maanden. Vervolgens wordt hij maar liefst zeven jaar op fles bewaard tot hij op de markt wordt gebracht. Dat maakt dit tot een bijzondere witte wijn, met een uniek, mooi gerijpt karakter.

Gaston Hochar, Château Musar

Het zal duidelijk zijn dat er een zeker fanatisme voor nodig is om onder zulke moeilijke omstandigheden als in Libanon steeds maar door te gaan met wijn maken. Dat fanatisme is bij de familie Hochar in ruime mate aanwezig. Chateau Musar werd in 1930 door Gaston Hochar gecreëerd in het historische familiekasteel, dat dateert uit de 18e eeuw. Dit leende zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. Op dit moment liggen in de kelders ongeveer een miljoen flessen te rijpen, te wachten op het meest optimale moment om ze aan wijnliefhebbers van over de gehele wereld te presenteren. Gedurende de burgeroorlog is het wijn maken hier onverminderd doorgegaan. Alleen in de jaren ’76 en ’84 is er vanwege de oorlogshandelingen geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut.
Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, die speciaal oenologie had gestudeerd in Bordeaux en stage had gelopen op Chateau Léoville-Barton.  Op het domein wordt hij bijgestaan door zijn jongere broer Ronald en tegenwoordig ook door zijn kinderen, Gaston en Karine. Vanwege de achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, is het zeer verklaarbaar dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteund door fraai hout. Sinds enige jaren wordt er ook een witte wijn geproduceerd, die eveneens een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter heeft. Het maakt Chateau Musar tot een grote naam in de wereld van de wijn.

Bekaa Valley, Libanon

Château Musar kan zonder overdrijving een van de wonderen van de wijnwereld worden genoemd. Het château bevindt zich midden in Libanon, in de Bekaa Vallei, een streek die jarenlang vooral in het nieuws kwam door gruwelijke oorlogshandelingen. Tussen alle bombardementen en beschietingen door is men hier echter altijd doorgegaan met wijn maken. Een niet geringe prestatie. En dan was het niet alleen de oorlog die wijn maken tot een zware klus maakte. Ook het buitengewoon warme klimaat doet hier wat dat betreft een duit in het zakje. De Bekaa Vallei bevindt zich strategisch tussen twee bergruggen, die parallel lopen aan de kust van de Middellandse Zee, even ten noorden van hoofdstad Beirut. Gelukkig zorgt de hoogte van de wijngaarden voor enige verkoeling. De wijngaarden liggen in de bergen op 1000 meter hoogte. Een ligging die in deze contreien voor de wijnbouw uiterst gunstig mag worden genoemd. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem en keien, arm genoeg om de druiven flink te laten lijden, altijd een van de voorwaarden voor het maken van goede wijnen.
Hoewel het verrassend lijkt om Libanon te zien als een wijnland, komt de wijnbouw hier voort uit een zeer oude traditie. De Feniciërs plantten hier al lang voor onze jaartelling druivenstokken aan voor de wijnbouw. De Romeinen waren ook niet vies van een goede slok en zetten deze traditie voort. Na een onderbreking vanwege moeilijke tijden zijn er inmiddels in de Bekaa Vallei verschillende wijnbedrijven actief, die laten zien dat het mogelijk is hier wijnen te maken van een uitstekend kwaliteitsniveau.

  • Herkomst: Bekaa Valley, Libanon
  • Druivensoort: obaideh, merwah
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Krachtige complexe droge witte wijn
  • Houdbaarheid: 20-25 jaar
  • Vinificatie: Bushvines kleine opbrengst, Rijping op Libanees eiken vaten en 7 jaar op fles
  • Serveertemperatuur:
  • Glasadvies: bourgogne glas
  • Lekker bij:
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »