Acquesi Valle Delle Rosé Brachetto D'Acqui 2022
€11,75

Acquesi Valle Delle Rosé Brachetto D'Acqui 2022

Barst van het fruit, viooltjes, zwarte kersen, bosbessen, breed en open, heerlijke verleiding in de geur, vol en fruitig in de smaak, met een aangename mousse, aangenaam zoet, heerlijk rood en zwart fruit, kersen, frisse zuren in de afdronk. ...Meer informatie
  • Merk:Acquesi
  • Artikelnummer:G3
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Toevoegen aan winkelwagen

Acquesi Valle Delle Rosé Brachetto D'Acqui 2022

De productiemethode is identiek aan die van de andere specialiteit van het huis, de moscato d’asti. De druiven worden begin september geoogst in het Monferrato-gebied, op het punt van rijpheid waarin ze hun volle fruitigheid en voldoende zuren behouden, omdat frisheid essentieel is. De wijngaarden bevinden zich op zuidwestelijke hellingen, op hoogtes tussen 250 en 400 meter, die van nature een verkoelend effect hebben. De fermentatie is kort en begint na een koude inweekperiode van vier tot vijf dagen op de schillen. Dit versterkt de kleur en fruitige eigenschappen van de wijn. Na de fermentatie wordt de wijn gebotteld met het natuurlijke koolzuurgas van de gisting, resulterend in een verfrissende, zoete, rode mousserende wijn.

Het wijnhuis: Acquesi

Piemonte is niet alleen een streek van beroemde wijnen, maar ook van kleine wijnboeren. Veel producenten beschikken over een kleine wijngaard, vaak versnipperd doordat de wijngaard altijd familiebezit is geweest en van generatie op generatie moest worden verdeeld tussen de erfgenamen. Van dit soort kleine wijngaarden is niet goed te leven, zodat de eigenaar een baan moet hebben om in het levensonderhoud te voorzien. Dit verklaart waarom in Piemonte ook de coöperaties floreren: deze kopen de druiven van talloze van deze kleine wijnboeren. Een van de bekendere coöperaties is Acquesi, een van de grote, moderne en dynamische coöperaties van de streek.

Er is hier veel geïnvesteerd in nieuwe installaties, om de kwaliteit van de wijnen op een hoog peil te brengen.De coöperatie verwerkt de druiven van meer dan 500 aangesloten boeren uit 25 verschillende dorpen. In de loop der jaren is hard gewerkt aan de kwaliteit van de wijnen. Met de boeren is afgesproken dat ze werken volgens strikte richtlijnen, die er voor zorgen dat de kwaliteit in alle opzichten bewaard blijft. De kelders van het wijnhuis bevinden zich in de plaats Acqui Terme, het dorp dat de coöperatie ook zijn naam gegeven heeft.

Acquesi is opgericht in 1952. De coöperatie werd groot in de verwerking van de muskaatdruiven van de streek en heeft een grote naam in de productie van de Moscato d’Asti, een zachtere en fijnere variant van de mousserende muskaatwijn dan de bekende Asti Spumante. De mousse is iets lichter, zodat het druivige karakter van de muskaat mooi naar voren komt.

Acquesi is ook een van de motoren achter de rode mousserende wijn van deze streek, de Brachetto d’Acqui, een wijn die genoemd is naar de druif, brachetto, en het dorp Acqui, hetzelfde waar zich ook de coöperatie bevindt. Door ook hier het accent te leggen op kwaliteit heeft de coöperatie deze wijn weten te ontwikkelen tot een serieus alternatief voor de Spumante –hoewel dit nog altijd de belangrijkste wijn blijft –en dat zal, gezien zijn grote naam, niet zo gauw veranderen.

Het gebied: Asti en Monferrato

Piemonte, de Italiaanse streek op de uitlopers van de Ligurische Alpen, wordt door veel kenners als een van Italiës beste wijnstreken gezien, misschien wel de allerbeste. Het belangrijkste wijncentrum van Piemonte vinden we ten zuiden van Turijn: Asti. Het stadje Asti is de spil van de wijnindustrie van de streek, en de naam van het stadje is ook verbonden aan de naam van een aantal van de wijnen uit dit gebied, zoals nebbiolo d’Asti, Barbara d’Asti en Dolcetto d’Asti. Ook witte wijnen dragen de naam van het stadje, en in dit geval gaat het vooral om mousserende wijnen, onder andere de bekendste mousserende wijn van Italië, Asti Spumante. Eveneens van muscaat gemaakt, maar iets minder bekend, is Moscato d’Asti.

In 1870 introduceerde Carlo Gancia hier de Champagnemethode en werd de geestelijk vader van de Asti Spumante. Jaren lang heeft men geëxperimenteerd met de technieken om de wijn niet te laten fermenteren op fles. De kunst was om de alcoholische gisting te stoppen maar om ook een balans te vinden tussen het zoet, de geur en de bubbels. De eerste tanks konden, door de wijnen te filteren door katoenen zakken, de actieve gistcellen in bedwang houden. Sommige wijnmakers lukte dit, maar er waren ook velen die het niet zo nauw namen met de kwaliteit. De kwaliteit was dan ook vaak even laag als de prijs! Door de combinatie van DOC-status en de verbeterde kwaliteit werd de “Poor man’s Champagne” een mooie mousserende wijn met een zuiver karakter en zacht zoete tonen. Later heeft men bedacht dat hetzelfde procédé kon worden toegepast bij het maken van rode mousserende wijnen. De afgelopen heeft deze rode variant van de mousserende wijn, de Brachetto d’Aqui, flink aan populariteit gewonnen.

Deze wijn wordt gemaakt in de heuvels van Monferrato en Nizza, op enige hoogte, om de druiven fris te houden. De wijn krijgt zijn kleur door een koude inweking op de schillen, een procédé waarbij nog geen alcohol wordt gevormd, maar de wijn alleen kleur en smaak krijgt uit de schillen van de druiven. Daarna wordt hij geperst, en ondergaat hij de alcoholische gisting, net als de Asti Spumante, tot ongeveer 5 à 7% alcohol –variërend per producent. Op dat moment is er nog voldoende suiker over, zodat het resultaat een zoete mousserende wijn is. Daarmee is een bijzondere zoete rode mousserende wijn geboren, een van de weinige die er op de markt is. Hij wordt door de Italiaanse autoriteiten zelfs al zó uniek gezien, dat hij inmiddels een erkenning heeft gekregen in de vorm van een DOCG, de meest prestigieuze van de Italiaanse herkomstbenamingen, die alleen wordt toegekend aan de grote wijnen van Italië.

  • Herkomst: Piemonte, Italië
  • Druivensoort: Brachetto
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Zoet, zacht, fruitig, licht mousserend
  • Houdbaarheid: 2-3 jaar
  • Vinificatie: De gisting is kort, voorafgegaan door een koude inweking op de schillen van vier tot vijf dagen. Op die manier krijgt de wijn kleur en een extra fruitig karakter. Na de gisting wordt hij met het koolzuurgas van de gisting gebotteld, met als resultaat een
  • Serveertemperatuur: 8 tot 10 graden
  • Glasadvies: witte wijnglas of flute
  • Lekker bij: Aardbeien Romanoff
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »