Quintodecimo Vigna Grande Cerzito Taurasi Riserva 2014
€165,00

Quintodecimo Vigna Grande Cerzito Taurasi Riserva 2014

Een kunstwerk van een wijn met zijdezachte tannines, een rijk smaakpalet van donker fruit, chocolade, eucalyptus en munt. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Quintodecimo Taurasi Riserva docg 'Vigna Grande Cerzito' 2014

De druiven komen van een wijngaard met een bodem van vulkanisch gesteente en is ongeveer één hectare groot. Een kunstwerk van een wijn met zijdezachte tannines, een rijk smaakpalet van donker fruit, chocolade, eucalyptus en munt.
Awards: Oogstjaar 2014 - 93pt (Robert Parker)

De druiven komen van wijngaard ter grootte van één hectare, geplant in 2004 aan de zuidkant van het wijnhuis. De bodem bestaat uit vulkanisch gesteente, is diep en goed waterdoorlatend. De wijngaard ligt op 440 meter hoogte met een helling van 15% en is op het zuiden gericht. De druiven worden in de tweede helft van oktober geplukt en worden zorgvuldig gesorteerd. Ze worden gekneusd en vergist op een temperatuur van 28 tot 30 graden gedurende 20 tot 25 dagen. Daarna rijpt de wijn 24 maanden in nieuwe eikenhouten vaten. Het is een levendige wijn, die nog jaren bewaard kan worden en alleen maar aan complexiteit zal winnen.

Het wijnhuis: Quintodecimo

Het wijnhuis Quintodecimo ligt in het hart van DOCG Taurasi op ongeveer 80 kilometer van Napels. Het landgoed ligt in een bergachtig binnenland dat bekend staat als Irpinia. Hier maken Luigi Moio en zijn vrouw Laura sinds 2001 wijnen, die bij de beste van de streek gerekend kunnen worden. Niet verwonderlijk, want het is Luigi met de paplepel ingegoten. Luigi’s vader, Michele Moio, was namelijk een bekende wijnproducent in Campania. Luigi treedt in zijn voetsporen en volgt een master in landbouwwetenschappen. Na een doctoraat te hebben gehaald in een onderzoekscentrum in Bourgogne, besluit Luigi om terug te keren naar zijn geboortestreek. Dat leidde uiteindelijk tot de geboorte van Quintodecimo, waar hij wetenschap combineert met passie en liefde voor wijn en het gebied. “Voor een geweldige wijn is een geweldige wijngaard nodig”. De wijngaarden worden biologisch bewerkt met groot respect voor de bodem, het microklimaat en de plantendiversiteit van het gebied. Luigi en Laura willen wijnen maken waar het terroir optimaal tot uitdrukking komt. Ze maken geweldige, terroir-gedreven wijnen van lokale druivenrassen als falanghina, greco, fiano en uiteraard aglianico.

Het gebied: Campania

De nabijgelegen Apennijnen zorgen voor onstuimig weer: veel regen, extreme temperaturen en winters met sneeuw. Dat maakt het heel anders dan bijvoorbeeld Toscane. Verwacht in Campania geen zonnige vlaktes, heuvels verschroeid door de zon of brandende hitte. In plaats daarvan vind je hier eindeloos groen met meren, bossen en bergen, die bedekt zijn met kastanje-, beuken en eikenbomen. Campania herbergt een scala aan druivenrassen, waarvan een aantal nergens anders ter wereld te vinden zijn. Fiano, greco en falanghina zijn daar voorbeelden van.

Het belangrijkste druivenras is aglianico, de sterspeler van het subgebied DOCG Taurasi. Taurasi wordt door kenners ook wel de ‘Barolo van het zuiden’ genoemd. Al noemen de echte fans Barolo ‘de Taurasi van het noorden’. Aglianico geeft net als nebbiolo krachtige wijnen met een groot bewaarpotentieel. Het succes van de druif is te danken aan het terroir en de topografie van de Taurasi-streek. De wijngaarden liggen op tenminste 400 meter boven zeeniveau en beschikken over unieke bodems, waaronder kalkhoudende mergel, vulkanische afzettingen en kalksteen. Een DOCG Taurasi moet voor ten minste 85% bestaan uit aglianico en mag worden aangevuld met andere lokale rassen (piedirosso, sangiovese of barbera). De wijn moet drie jaar rijpen, waarvan tenminste één jaar op hout voordat deze mag worden verkocht.

 

  • Herkomst: Campania, Italië
  • Druivensoort: Aglianico
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Intens, geconcentreerd, complex met zachte tannines
  • Houdbaarheid: minimaal 25 jaar
  • Vinificatie: 24 maanden in nieuwe eikenhouten vaten
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Spaghetti met nduja (pikante salami uit Calabria), venkel en olijven. Ook heerlijk bij gestoofd lamsvlees.
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »