Drie doordrinkers (onder de 8 euro!) bij de Tour

Drie doordrinkers (onder de 8 euro!) bij de Tour

De Tour de France is weer volop aan de gang, waarbij Dumoulin dit weekend de koninginnenrit won! Ik moet bekennen dat ik geen fanatieke tourkijker ben, maar het wordt wel steeds meer een dingetje in mijn vriendengroep. De één komt later, omdat hij nog even de laatste etappe wilt afkijken, de ander wil alleen ergens afspreken waar de Tour wordt uitgezonden. Met een vooruitziende blik – Parijs is tenslotte nog ver – heb ik alvast een lijstje doordrinkers voor je gemaakt. Voor ieder wat wils én onder de 8 euro.

Volg Dumoulin met Dumanet

Viognier begint steeds meer aan terrein te winnen. Het staat in de volksmond ook wel bekend als ‘de diva onder de druiven’. Harold Hamersma voegde daaraan toe: ‘maar wel eentje die een goede manager nodig heeft’. Ja, de viognier brengt prachtige wijnen voort, maar dan moet je haar, als je wijnboer zou zijn, met fluwelen handschoenen behandelen. Pluk je haar te vroeg, dan heeft ze te weinig smaak. Ben je te laat, dan zijn alle frisse zuren verloren. Doe je het goed, dan heb je iets moois in handen. Zoals dus deze viognier. Het is een rijke, volle witte wijn, maar heeft tegelijkertijd een zachte, soepele smaak. Geuren van bloemen en abrikozen komen je tegemoet en in de afdronk vind je een ieniemienie bittertje. Een prima wijn om onze Tom mee te volgen.
 

Dumanet Viognier - € 6,99

Dumanet Viognier

Gevaarlijk lekkere rosé

Voorzichtig durf ik te zeggen dat de zomer er nu echt aankomt. Het weerbericht gaat er steeds vrolijker uitzien, dus dat betekent: de hoogste tijd voor rosé! Een toepasselijke rosé vond ik in de cinsault van Les Jamelles. Dit wijnhuis weet wel wat topsport inhoudt. Ze slepen namelijk zelf de één na de andere onderscheiding in de wacht. Het wordt gerund door de 4e generatie van de familie Delaunay uit Bourgogne en misschien verklaart dat wel hun succes. Dat zit ‘m namelijk in het terroir, net als in Bourgogne. Deze rosé is gemaakt van cinsault, een bekende druif in de blends van de Languedoc. Het geeft je alles waar rosé om draait: aardbeien, frambozen en een klein beetje perzik. Verfrissing alom, gevaarlijk lekker!
 

Les Jamelles Cinsault - € 7,45Geen bier, maar Bierzo

Drink je toch liever rood voor de buis? Dan biedt Spanje mogelijkheden! Eerder schreef ik al over het koelen van rode wijn. Een aanrader op zomerse avonden! Deze wijn van Martix Códax leent zich daar goed voor. De wijn is gemaakt van de mencía -druif, de koning van de Bierzo, de streek in het noordwesten van Spanje net boven Portugal. Net als bovenstaande druiven is ook de mencía terug van weggeweest. Die verschuiving naar onbekende, en lokale druivensoorten wordt steeds duidelijker zichtbaar in de wijnwereld. Even weg van de mainstream. Maar ook is er een trend naar fruitig rood, die je dus best een halfuurtje van te voren mag koelen. Fruitig, zacht en drinkt lekker door, kortom, een prima partner bij de Tour!
 

Martín Códax Mencia - € 6,95Nadien

 -

nadien de visser wijnig  

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
 


les-jamelles 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.