Wijntips bij de Barbecue

Wijntips bij de Barbecue

Durven we de BBQ al aan te steken? De ene dag is het snikheet, de andere dag is het code geel. De weersverwachting voor de komende dagen laat nog wat regen zien, maar het zonnetje moet toch een keer doorbreken? Als het dan zo ver is, kun je maar beter goed voorbereid aan tafel komen. Hieronder een lijstje wijntips voor bij de barbecue.

Tip 1 - Bubbels: het wijn-equivalent van bier

Bij een BBQ neig je misschien snel naar een koud biertje. Lekker verfrissend en de bubbels spoelen als het ware je mond. Oh, wacht even, bubbels? Precies! Hetzelfde effect vind je namelijk ook in mousserende wijn. Zet bijvoorbeeld eens een fris, fruitige Cava op tafel. Het vormt een goede afwisseling met het gegrilde vlees.
 

Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als Champagne, maar komt uit Spanje. Hoewel er soms ook Franse druiven worden gebruikt, worden er in deze Cava uitsluitend lokale druivensoorten gebruikt, namelijk: macabeo, parrellada en xarel-lo. Het resulteert in een heerlijke, zachte Cava, die niet te droog is. Bij Champagne vind je vaak geuren van ‘groene appel’, hier neigen de geuren meer naar peer en een toefje exotisch fruit. Lekker in combinatie met lichte gerechten van (en rondom) de BBQ.

 

Tip 2 - Rosé: een allrounder pur sang

Denk je barbecue, dan denk je rosé. Rosé is net zo onlosmakelijk verbonden aan de zomer als de barbecue. Het is verfrissend, verkwikkend en dorstlessend. Meer heb je niet nodig met de zon op je bakkes.
 

Mijn favoriete BBQ-rosé is de rosé uit de Provence. Naast de eerder genoemde eigenschappen is het ook de ideale partner van gegrilde visjes, stokbroodjes met knoflookboter en allerhande salades. Zelfs een steak van de BBQ kan hij hebben. Marineer ‘m lekker met Provençaalse kruiden voor het maximale effect. De geuren en smaken van de Provence komen namelijk terug in de wijn. Aardbeien, besjes, toefje citrus en een kruidig randje. Rosé is een alleskunner.

Brandt Levie Bbq

Goede tip bij Aix: de knoflook-peterselie worst van Brandt & Levie :)
 

Tip 3 – Rebels: gekoelde rode wijn

Bij zomerse temperaturen gaan we vaak massaal aan de rosé en dat is oké, maar fruitig rood kan er ook wat van. Maar dan wel gekoeld. Hierdoor komen de fruittonen naar boven en worden de tannines verzacht. Voor het maximale effect kun je het beste een jonge, fruitige wijn nemen. Eentje uit de Beaujolais werkt goed, of de trouwe pinot noir, een goede match bij tonijn van de BBQ. Maar ook een jonge Spaanse rioja is niet te versmaden!


 

Wil je even iets anders? Kijk dan eens naar Oostenrijk. Hier worden veel licht rode wijnen gemaakt, die zich perfect lenen om eventjes te koelen. De blend van de Oostenrijkste drie-eenheid - zweigelt, blaufrankisch en st. Laurent – is super fruitig met voldoende body. Halfuurtje voordat je aan de braai gaat in de koelkast is perfect!
 

Laat die zon maar komen!

Nadien

 -

nadien de visser wijnig  

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
 


AIX rosé 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.