Château les Carmes Haut-Brion Le C Des Carmes Haut-Brion 2019
€49,95

Château les Carmes Haut-Brion Le C Des Carmes Haut-Brion 2019

Schitterende tweede wijn gemaakt door Les Carmes Haut Brion in Martillac. Lenig, fijn en perfect vervaardigd door één van de meest toonaangevende Châteaux van het moment. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Château Les Carmes Haut-Brion, Le C DES CARMES HAUT BRION 2019

Sinds 2012 maakt Les Carmes Haut Brion schitterende wijnen, Een anekdote: het is de enige Grand Cru Classé met een postcode in Bordeaux stad: 33000. Hij werd in december 2010 gekocht door de vastgoedmakelaar Patrice Pichet voor la Patrimoniale Foncière Pichet. Deze initiële aankoop van 7,6 hectare was de duurste transactie ooit in de geschiedenis van Bordeaux. Ondertussen is 25,5 hectare in bezit en sinds 2015 gebruiken ze nieuwe installaties gebouwd door designer Philippe Starck en architect Luc Arsène-Henry. Régisseur Guillaume Pouthier kwam over van bij Chapoutier en Stéphane Derenoncourt en Simon Blanchard zijn consulenten.

De wijngaard ligt buiten tussen Haut-Bailly en Smith Haut Lafitte. 23 hectare. Het is 15 jaar geleden opnieuw aangeplant, met tot 12.000 wijnstokken per hectare. Dus zijn er zeer kleine opbrengsten per wijnstok. De wijngaard is beplant met 62 procent Cabernet Sauvignon, 35 procent Merlot en drie procent Petit Verdot. Misschien worden beide wijngaarden op een dag samengevoegd tot Carmes Haut-Brion. Op dit moment is dat niet gepland. Le C is voor 25 procent niet ontsteeld, er wordt gebruik gemaakt van een stratificatieproces voor spontane gisting in betonnen tanks. Ontsteelde en niet-ontsteelde lagen wisselen elkaar af, de vloeistof circuleert volledig natuurlijk zodat alle bessen steeds met sap omgeven zijn. Dit zorgt voor een soepelere en gelijkmatigere extractie. Het geheel wordt passieve extractie genoemd. Na de eerste fermentatiefase wordt het "free run"-sap verder apart gefermenteerd. De rest wordt er voorzichtig afgeperst. Beide partijen worden na acht dagen gisting opnieuw gemengd. De hele trossen in de gisting hebben verschillende effecten: Aan de ene kant geeft het een frisheid die een beetje aan munt doet denken. Anderzijds is er meer zoutinput, aangezien ook veel silicaat en zand via de hele clusters in de gisting terechtkomen. Na de gisting wordt de wijn in 30 procent nieuw hout en 70 procent gebruikt hout gelegd. Na twee jaar gaat het geheel in het grote houten vat voor nog een jaar. Na het bottelen blijft de wijn nog een jaar op het château. De wijn wordt dus pas vier jaar na de oogst op de markt gebracht, omdat hij dan al drinkbaar moet zijn. Natuurlijk, alles hier wordt met de hand gedaan. De neus wijst niet noodzakelijk op 65 procent Cabernet Sauvignon, want hij is boterzacht. Extreem zachte tannines, zwarte kersen, fijne munt en viooltjes. Maar ongelooflijk recht en geconcentreerd, briljant recht lopen. In de mond met een geweldig evenwicht en harmonie. Fijn zout in de afdronk, voorafgegaan door deze uiterst fijne zwarte kers en munt. Grote frisheid. Cabernet van een andere soort, Cabernet in een zachtheid en een mooi aromatisch milieu. Dit is heel mooi. Munt en eucalyptus doen de rest en maken deze compositie bijzonder evenwichtig. Dit is geen grote wijn, daar zijn de wijnstokken waarschijnlijk nog te jong voor. Maar het is een uiterst harmonieus klein wonder. Extreem chique resultaat.

 

  • Herkomst: Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrijk
  • Druivensoort: 61% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 1% Petit Verdot
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Elegant, rond, fruitig, zachte jonge tannines
  • Houdbaarheid: 10-15 jaar
  • Vinificatie: zie info
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: licht wild, lamsvlees
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »