Wijnhuis Bernardus

Wijnhuis Bernardus

Het bijzondere verhaal achter Bernardus. Opgericht door Bernardus Pon, autocoureur en zoon van de auto importeur Ben Pon, die per toeval een stuk land in Carmel Valley, Californië verwierf.

Bernardus

Land: Verenigde Staten
Gebied: Carmel Valley, Californië
Sinds: 1992 


Het verhaal achter Bernardus is op zijn minst bijzonder te noemen. Bernardus Pon, geboren in Leiden 1936, is een voormalig autocoureur en kleiduifschutter, waar hij bij laatstgenoemde zelfs mee deed aan de Olympische Spelen van 1972. Bij toeval verwierf Pon in 1992 een stuk land in Carmel Valley, Californië. Geïnspireerd door de Europese wijnen startte Pon zijn eigen wijngaard, Bernardus Winery. Het doel van Pon: rode wijnen produceren die de grootste Bordeaux en Grand Cru’s evenaren. 

De naam Pon klinkt wellicht bekend in de oren. Dat klopt, want Bernardus Pon is de zoon van auto importeur Ben Pon. Ben Pon was de importeur van de eerste Volkswagen “Beetle” in Amerika en tevens mede-designer van het revolutionaire Volkswagen busje.


De wijnstreek

Naast zijn schoonheid, is de ligging van Carmel Valley in de Verenigde Staten een perfecte plek voor wijnstokken. De stokken staan op hellingen die met elkaar een amfitheater vormen, in de volksmond ook wel een “Superbowl” genoemd. Bij een Superbowl beschermen de bergen de wijnstokken tegen te grote invloeden vanuit zee. De koele wind en de mist zorgen daarnaast voor een langzame rijping van de druiven, wat de druiven een prachtige structuur geeft. De druifsoorten die hier groeien zijn onder andere de Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Sauvignon Blanc. Naast deze Bordeaux stijlvariëteiten wordt de Chardonnay druif door Bernardus gecultiveerd in Monterey Bay, een gebied waar een koeler zeeklimaat heerst. Bernadus Winery is een succes gebleken, want de Sauvignon Blanc uit 2005 is inmiddels uitgekozen tot de allerbeste van de hele Verenigde Staten en gerenommeerde magazines als The Wine Spectator zijn zeer lovend over de wijnen van Bernardus.

 

Bernardus Lodge

Naast de wijngaard liet Pon in 1999 de Bernardus Lodge bouwen, een luxueus kuuroord waar je heerlijk kan relaxen, dineren en natuurlijk wijn kan proeven. Goedkoop is dit kuuroord zeker niet. Doordeweeks bestaan de gasten vooral uit medewerkers van bedrijven die seminars houden en in het weekeinde komen de dotcom-miljonairs op bezoek, aangezien Silicon Valley slecht anderhalf uur rijden is.


Inmiddels benieuwd naar Bernardus? Probeer dan de Bernardus Chardonnay voor een scherpe prijs!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.