Wie het eerst in de zon zit

Wie het eerst in de zon zit

Hoewel rosé in bijna alle wijn producerende landen wordt gemaakt, blijft de Provence het epicentrum van dit type wijn. Maar liefst 88% van de wijnen die er wordt gemaakt is rosé. De rosé uit de Provence is gemakkelijk te herkennen aan de kleur: zalmroze.

Wie het eerst in de zon zit

La Provence. Alleen het woord al geeft een gevoel van zomer. De lavendel- en zonnebloemvelden, de olijfbomen en de Provençaalse keuken – een vakantiebestemming pur sang. Daarnaast is het misschien wel het oudste wijngebied van Frankrijk.

 

Epicentrum van de rosé

Hoewel rosé in bijna alle wijn producerende landen wordt gemaakt, blijft de Provence het epicentrum van dit type wijn. Maar liefst 88% van de wijnen die er wordt gemaakt is rosé. De rosé uit de Provence is gemakkelijk te herkennen aan de kleur: zalmroze. Dat komt omdat de schilletjes van de blauwe druiven maar heel eventjes in contact komen met het sap. Zo ontstaat die bleke kleur, die typisch is voor deze rosés.
 

Mijn favoriet: Aix rosé

Een van mijn favorieten is de AIX rosé, vernoemd het gezellige stadje Aix-en-Provence en de appellation van de omgeving: Coteaux d’Aix-en-Provence. Voor deze rosé worden drie druivensoorten gebruikt: grenache, cinsault en syrah. Samen zorgen ze voor een sappige, frisse rosé waarbij aardbeien en frambozen de boventoon voeren - verpakt in een subtiel kruidig jasje. Heerlijk!
 

Overigens ben ik niet de enige fan, ook op Ibiza is de wijn niet aan te slepen. Niet gek ook, want je glas is zo leeg in de brandende zon!
 

Wat eet je bij AIX rosé?

De zomermodus is geactiveerd, dus zet de BBQ maar aan. AIX past perfect bij een gegrild visje (vergeet de Provençaalse kruiden niet), gamba’s of een toastje met aioli. Niet elke wijn kan tegen de smaak van knoflook op, maar deze wijn doet dat zonder problemen. Laten we ook het klassieke visgerecht Bouillabaisse niet vergeten. Een topcombi met een glas rosé!
 

Zorg dat je ‘m op tijd in huis hebt, die AIX. Op tijd voor het eerste zonnestraaltje en dan genieten…

Nadien

 -

nadien de visser wijnig  

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.