Top 3 Zomerwijnen

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • Geplaatst in zomerwijnen
  • 0
Top 3 Zomerwijnen

De zomer is officieel begonnen, dat vraagt om een koelkast vol zomerwijn. Jong, fris en fruitig - dat zijn wat mij betreft de drie kenmerken waaraan deze wijnen moeten voldoen. Aangezien we de sauvignon blanc en de chardonnay allemaal wel kennen, geef ik je hier drie alternatieve, maar o zo overheerlijke wijntips!

Picpoul de Pinet: het schatje van de Langedoc

Picpoul de Pinet is een witte wijn gemaakt van de picpoul-druif uit het dorpje Pinet. Fanatieke wijnkenners kennen ‘m misschien als een van de toegestane druivenrassen in de beroemde blend van Chateauneuf-du-Pape. Maar alleen in de fles doet ‘ie iets heel anders. Tussen al die bombastische wijnen die de streek rijk is, zorgt de picpoul voor een momentje van rust. Frisheid ten top in dit schatje van de Languedoc.
 

Limoen en citroen groeten je in geur en smaak. Vandaar de naam, picpoul, wat letterlijk betekent: ‘bekkentrekker’ (pic=bek, poul=trekker). Ze worden op tijd afgeremd door een toefje exotisch fruit. De Middellandse Zee - de meeste wijngaarden liggen hier vlakbij - doet ook nog een duit in het zakje en zorgt voor een mineraliteit en ziltigheid. Dit is dé wijn bij een schaal fruits de mer. 

Chenin blanc: wat een kei!

Het ene moment ben je populair, het andere moment wil niemand je meer hebben. Zo ging dat jaren geleden ook een beetje met de chenin totdat slimme wijnmakers de eigenschappen van de druif eens onder de loep gingen nemen. Chenin blanc is namelijk multifunctioneel. Van mousserend tot dessertwijn. Chenin klaart het allemaal.

De druif kent zijn oorsprong in het Franse Loire. Hij gedijt het lekkerst in koelere klimaten en is razend populair in Zuid-Afrika, waar hij door het leven gaat als ‘Steen’. Al zie je dat er wel steeds vaker gebruik wordt gemaakt van de Franse naam. Klinkt net wat chiquer, denk ik.
 

In Zuid-Afrika laat hij zich van zijn beste kant zien. Florale tonen, die hand in hand gaan met een dosis citrus, appel, peer en passiefruit. Een aanrader voor degene die sauvignon-moe is, maar toch eigenlijk meer wil van hetzelfde. Door de goede balans van fris en fruitig past deze chenin zeker in rijtje dorstlessers thuis. Het is een kei, die Steen!

Top 3 zomerwijnen 

Pinot grigio: bepaald geen grijs muisje

Zoals de naam je al doet vermoeden, komt de pinot grigio uit Italië. De pinot gris is simpelweg zijn Franse equivalent. Goed om te weten is dat beide landen er hun eigen pinot-style op na houden. De Fransen gaan voor stevigere wijnen met een soms zwoel karakter, terwijl de focus van de grigio meer ligt op de doordrinkfactor: licht, fris, kruidig. Dat maakt die laatste tot een regelrechte zomerwijn.
 

Aan populariteit heeft de pinot grigio overigens niets te klagen. Hoewel de schil misschien grijs is, is het bepaald geen grijs muisje. Het is de vaste prik op ieder terras. Al word je dan niet vaak omvergeblazen. Te simpel, te braaf. We willen diepgang. 

Laat ‘m niet links liggen, de pinot, want hij kan je verrassen. Nog steeds fris en crispy, frisse bitters van grapefruit en tegelijkertijd romig en vol. Dit is een crowdpleaser in een spannend jasje. Volle witte wijn, die subliem combineert met vis van de BBQ. Steek ‘m maar aan! 

Nadien

 -

nadien de visser wijnig 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.
 

Pinot Grigio 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.