Chardonnay of Chablis?

  • Geplaatst op
  • Door Dennis (Vinoloog bij Wijnig.nl)
  • Geplaatst in Huiswijn
  • 1
Chardonnay of Chablis?

Vaak worden de 'huiswijnen' per glas geschonken en benoemd tot de druif waarvan ze zijn gemaakt. Bestel niet zomaar een 'Chardonnay'. Hoe kies je JOUW CHARDONNAY uit?

Chablis of Chardonnay? Misschien wist je het allang; Chablis is gemaakt van Chardonnay...

Chardonnay kent vele gezichten. Je zit op een terras en bestelt een glas (huis)wijn. Chardonnay graag! Hieronder de vragen die je kunt stellen om zeker te weten dat jij dé Chardonnay krijgt die jij lekker vindt:

1. Volle, romige Chardonnay
Die komen overwegend uit warme landen, vaak uit de nieuwe wereld; Californië bijvoorbeeld. Ze hebben meestal houtopvoeding gehad en ze hebben een hoger alcoholpercentage. Vraag dus naar het land van herkomst en beter nog het gebied. Californië, Argentinië of Zuid Afrika zijn jouw beste match.

2. Droge, strakke mineralige Chardonnay
Hiervoor moet je er één zoeken uit een koeler klimaat. Noord Frankrijk bijvoorbeeld. Chablis is hier een goed voorbeeld van. Koeler klimaat zorgt voor minder suikers in de druif, dus minder alcohol in de wijn. Geen of nauwelijks houtopvoeding houdt de wijn fris en krijg je meer citrustonen. Houd je van strak droge Chardonnay met veel mineraliteit, kies voor Chablis. Iets minder strak, maar toch droog en veel citrus? Ga dan voor Nieuw Zeeland, Hawkes Bay (hoge bergen geven koel klimaat).

3. Complexe Chardonnay
Dat is persoonlijker en helaas ook vaak geen huiswijn dat per glas wordt aangeboden. Mocht je eens willen ontdekken wat Chardonnay allemaal kan worden? De Franse Bourgogne is het mekka voor complexere Chardonnay. Onthoud dan dan de mooiste Chardonnays uit de Côtes d'Or komen en dan specifieker uit Côtes de Beaune. Voorbeelden zijn Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet. Voordeliger en zeker het proberen waard zijn wijnen uit de Mâconnais en Chalonnais zoals; Rully, Montagny, Givry, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé.

Ik zeg: Proost! Geniet voortaan van jouw type Chardonnay.

Reacties

  1. John Andringa John Andringa

    De uitleg klopt. gewoon Chardonnay vragen op een terras, ook bij het eten overigens,is uit den boze, dan krijg je nooit wat je wil.Ik ga voor de complexe maar die zitten meestal alleen in een fles. Jammer!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.