Longaví Wines Glup Chenin Blanc 2021
€13,75

Longaví Wines Glup Chenin Blanc 2021

Dit is de eerste Chenin Blanc van Chili, afkomstig uit de Maule-vallei. Minimalistisch gemaakt, zoals dat vroeger werd gedaan. Op amfora gerijpt, 2 maanden met schillen, plus een aantal maanden op de lie. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Longaví Wines Glup Chenin Blanc 2021

Dit is de eerste Chenin Blanc van Chili, afkomstig uit de Maule-vallei. Minimalistisch gemaakt, zoals dat vroeger werd gedaan. Op amfora gerijpt, 2 maanden met schillen, plus een aantal maanden op de lie. Het resultaat is een prachtige, ronde wijn, met fijne bitters door de schilweking en die onmiskenbare frisheid van Chenin Blanc.

Longaví is een samenwerking tussen twee wijnmakers: David Nieuwoudt uit Zuid-Afrika en Julio Bouchon uit Chili. Ze lappen oude wijnstokken op en blazen vergeten tradities een nieuw leven in. De druiven voor deze Glup Chenin Blanc komen uit Marchigüe-vallei, onderdeel van Maule-vallei, één van de oudste wijnregio's van Chili. De stokken zijn meer dan 100 jaar oud, dat wil zeggen: de onderstokken. De chenin blanc stokken namelijk komen uit Zuid-Afrika, maar zijn geënt op 100 jaar oude pais stokken. Dat bleek een gouden zet, want de stokken groeiden als kool. De bodem bestaat voornamelijk uit vulkanisch gesteente. De druiven worden in de vroege ochtend geplukt om het frisheid te bewaren. Daarna vindt de alcoholische vergisting plaats - met schil en al - in amfora van 700 liter voor een periode van twee maanden. Na de persing rijpt de wijn gedurende zes maanden sur lie, dat wil zeggen: op de gistcellen. Hierdoor wint de wijn aan complixiteit en wordt iets ronder. De wijn wordt niet geklaard en niet gefilterd. Het is niet alleen een prachtige wijn, het is ook nog eens een primeur: dit is de eerste chenin blanc van Chili.

Het wijnhuis: Viña Longaví
Longaví is een samenwerking tussen twee vrienden, twee telgen uit beroemde wijnfamilies: David Nieuwoudt en Julio Bouchon. David Nieuwoudt komt uit Zuid-Afrika en staat als vijfde generatie aan het roer van het wijndomein Cederberg. Julio Bouchon is een van de beste wijnmakers in Chili, bekend van Bouchon Family Wines.

Met Longaví wil het duo de waanzinnige diversiteit van hun thuisfront laten zien. Ze starten in Chili, waar met name in het zuiden nog zoveel oude wijnstokken te vinden zijn. Veel daarvan zijn in de vergetelheid geraakt door de opkomst van de moderne wijnbouw en de daarbijbehorende internationale rassen als cabernet sauvignon en carmenère. De mannen willen het oude Chili laten zien, maar dan wel in een nieuw jasje. De wijnen dragen de naam ‘Glup’, verwijzend naar glouglou ofwel ‘slok slok’, wijnen die je zo kunt wegklokken. Frisheid staat centraal, vandaar de zoektocht naar die koele gebieden. Alle wijnen zijn zeer doordrinkbaar, barstensvol fruit en zijn super sappig. Ze laten een kant van Chili zien die we nog niet kenden.

Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt minimalistisch gewerkt met een ultieme focus op druif en terroir. Zo werken ze bijvoorbeeld met 100 jaar oude pais uit Bío Bío en 90 jaar oude carignan uit de Maule-vallei. Er is geen vast recept in de wijngaard of -kelder, maar een verlangen om de oorsprong van de druiven te respecteren.

  • Herkomst: Maule Vallei, Chili
  • Druivensoort: Chenin Blanc
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Fris, sappig, mineraal en ietwat romig
  • Houdbaarheid: 3-5 jaar
  • Vinificatie: Zie info
  • Serveertemperatuur: 8-10 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Lekker bij langzaam gegaard buikspek met witte uiencreme. Ook heerlijk bij een tarte tatin van ui.
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »