Château Musar Hochar Pere et Fils 2020
€26,75

Château Musar Hochar Pere et Fils 2020

Rood uit Libanon met veel rijpe geuren en smaken van dadels, pruim, vijg en tijm. De tweede wijn van het bekende Château Musar en een zeer goede kennismaking met wat ze daar kunnen. Een top wijn voor iedereen die houdt van krachtig en vol rood. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Château Musar Hochar Pere et Fils 2020

Château Musar kan zonder overdrijving een van de wonderen van de wijnwereld worden genoemd. Het château bevindt zich midden in Libanon, in de Bekaa Vallei, een streek die jarenlang vooral in het nieuws kwam door gruwelijke oorlogshandelingen. Tussen alle bombardementen en beschietingen door is men hier echter altijd doorgegaan met wijnmaken. Een niet geringe prestatie. En dan was het niet alleen de oorlog die wijnmaken tot een zware klus maakte. Ook het buitengewoon warme klimaat doet hier wat dat betreft een duit in het zakje. De Bekaa Vallei bevindt zich strategisch tussen twee bergruggen, die parallel lopen aan de kust van de Middellandse Zee, even ten noorden van hoofdstad Beirut. Gelukkig zorgt de hoogte van de wijngaarden voor enige verkoeling. De wijngaarden liggen in de bergen op 1000 meter hoogte. Een ligging die in deze contreien voor de wijnbouw uiterst gunstig mag worden genoemd. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem en keien, arm genoeg om de druiven flink te laten lijden, altijd een van de voorwaarden voor het maken van goede wijnen.

Hoewel het verrassend lijkt om Libanon te zien als een wijnland, komt de wijnbouw hier voort uit een zeer oude traditie. De Feniciërs plantten hier al lang voor onze jaartelling druivenstokken aan voor de wijnbouw. De Romeinen waren ook niet vies van een goede slok en zetten deze traditie voort. Na een onderbreking vanwege moeilijke tijden zijn er inmiddels in de Bekaa Vallei verschillende wijnbedrijven actief, die laten zien dat het mogelijk is hier wijnen te maken van een uitstekend kwaliteitsniveau.

Het zal duidelijk zijn dat er een zeker fanatisme voor nodig is om onder zulke moeilijke omstandigheden als in Libanon steeds maar door te gaan met wijnmaken. Dat fanatisme is bij de familie Hochar in ruime mate aanwezig. Château Musar werd in 1930 door Gaston Hochar gecreërd in het historische familiekasteel, dat dateert uit de 18e eeuw. Dit leende zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. Op dit moment liggen in de kelders ongeveer een miljoen flessen te rijpen, te wachten op het meest optimale moment om ze aan wijnliefhebbers van over de gehele wereld te presenteren. Gedurende de burgeroorlog is het wijnmaken hier onverminderd doorgegaan. Alleen in de jaren ’76 en ’84 is er vanwege de oorlogshandelingen geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut.

Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, die speciaal oenologie had gestudeerd in Bordeaux en stage had gelopen op Château Léoville-Barton.  Op het domein wordt hij bijgestaan door zijn jongere broer Ronald en tegenwoordig ook door zijn kinderen, Gaston en Karine. Vanwege de achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, is het zeer verklaarbaar dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteund door fraai hout. Sinds enige jaren wordt er ook een witte wijn geproduceerd, die eveneens een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter heeft. Het maakt Château Musar tot een grote naam in de wereld van de wijn.

Naast de Château Musar wordt er onder de naam ‘Hochar Père et fils’ een heerlijk en hoogwaardig alternatief gemaakt. Door het gebruik van veel cinsaut-druiven wordt een wijn verkregen die wat zachter van karakter is. Dat betekent dat hij op het moment dat hij op de markt wordt gebracht, al heerlijk op dronk is. De druivensamenstelling zorgt voor een karakter dat goed valt te vergelijken met een rhônewijn, met al zijn zachte en kruidige kanten. De enige toevoeging die daar buiten valt, is die van wat cabernet-sauvignon. Die druif zorgt voor een mooie frisheid en een goede structuur. De druiven zijn afkomstig van stokken die zo’n vijftig jaar oud zijn, en die de wijn een mooie kracht geven, en natuurlijk tannines van een prachtige kwaliteit. Een rijping van negen maanden op vaten van eikenhout uit de Nevers voegt daar de nodige complexiteit en smaakstoffen aan toe. Voordat de wijn op de markt komt rijpt hij nog zo’n  drie jaar in de kelders van het château, zodat hij klaar is om gedronken te worden als hij op de markt wordt gebracht.

chateau-musar

  • Herkomst: Libanon, Bekaa Vallei
  • Druivensoort: Genache, Carignan, Cinsaut, Cabernet-Sauvignon
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: vol krachtig
  • Houdbaarheid: 2-10 jaar
  • Vinificatie: 9 maanden rijping op eiken vaten
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: gegrild vlees, wild, stoofschotel, harde kazen
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »