Domaine Jacques Prieur Clos Vougeot Grand Cru 2019
€231,95

Domaine Jacques Prieur Clos Vougeot Grand Cru 2019

Verfijnd en complex, met tonen van tabak, zoethout, rokerigheid met tonen van rijp en fris klein zwart fruit. Evenwichtig, met een rijpe en frisse fruitigheid en een verfrissende pittige toets. verfijning op de afdronk met fijne en kruidige tannines. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Domaine Jacques Prieur Clos Vougeot Grand Cru 2019

TERROIR
Deze clos (ommuurde wijngaard) van 50 hectare werd aangelegd door de monniken van Cîteaux. Hun kelder bevond zich in het Château du Clos Vougeot, dat nu de zetel is van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin.
De bodem heeft een hoog kleigehalte, wat zorgt voor krachtige en goed gestructureerde wijnen met een rustiek kantje als ze nog heel jong zijn.

VINIFICATIE EN RIJPING
De druiven werden met de hand geplukt in kleine kratten, vervolgens gesorteerd en volledig ontsteeld. De wijn verbleef 22 dagen op de schillen in open eiken vaten met temperatuurcontrole. Pigeage (het naar beneden slaan van de dop) gebeurde twee keer per dag tijdens de alcoholische gisting.
100% malolactische gisting
De wijn werd volledig gerijpt in eiken vaten.
Duur van de rijping in vaten : 22 maanden

Vintage 2019

"- Voorjaarsvorst - Verspreide bloeifase - Hoge temperaturen tijdens de vruchtzetting
- Zomer droogte- De weersomstandigheden hadden een grote invloed op de opbrengsten."

Na een uitzonderlijk zachte winter hervatte de wijnstok snel zijn activiteit en zag de eerste knoppen al op 1 april barsten. Opnieuw bedreigde de voorjaarsvorst de wijnstok.
Vertraagd door de frisse temperaturen van mei, begon de bloei pijnlijk begin juni, duurde ongeveer twee weken en eindigde rond 20 juni onder een intense hitte.
Vanaf dit moment ontwikkelde de wijnstok zich in een razend tempo, maar de hoge temperaturen tijdens de vruchtzetting veroorzaakten belangrijke verzakkingsverschijnselen.
Eind juli verdeelde een nieuwe hittegolf de veraison: midden augustus lag die tussen 50% en 80%, maar vertoonde grote verschillen van perceel tot perceel, vooral door de gespreide bloei.
Ondanks de hitte in september maakte de heterogeniteit van de veraison het ons moeilijk om de oogstdatum te voorspellen. We moesten de rijpheid meermaals controleren, perceel per perceel, afhankelijk van de leeftijd van de wijnstok en de sector. Met al deze elementen in ons bezit hebben we besloten om op 9 september 2019 te beginnen met plukken, wat acht tot negen dagen eerder is dan aanvankelijk gepland toen de bloei eindigde.
Het wijnjaar 2019, dat sterk beïnvloed is door de weersomstandigheden, wordt gekenmerkt door lage opbrengsten. De druiven van Chardonnay en Pinot Noir, perfect gezond, boden een geweldig evenwicht tussen suikers en zuurgraad, en een volledige rijpheid.

 

  • Herkomst: Bourgogne, Frankrijk
  • Druivensoort: Pinot Noir
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Elegant, Complex, gestructureerd
  • Houdbaarheid: 15-20 jaar
  • Vinificatie: Zie omschrijving / info
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bourgogne glas
  • Lekker bij:
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »