Château Musar Musar Jeune Blanc 2020
€17,25

Château Musar Musar Jeune Blanc 2020

Voorjaarsweiden van bergruggen in de Bekaavallei zijn de oorsprong van deze krachtige en volle witte wijn, smaakvol door het zuidelijke karakter, maar altijd voldoende frisheid en wat mooie bitters om het allemaal spannend te houden. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Château Musar Musar Jeune Blanc 2020

Wie denkt dat de druiven in het warme Libanon altijd in de verzengende hitte staan, komt bedrogen uit. De Bekaavallei heeft een ideaal klimaat voor de wijnbouw, mede door de nabijheid van de zee. Maar voor de witte druiven is bovendien gekozen voor een aanplant op grote hoogte, van maar liefst 1.200 meter. Dat is een garantie voor een bijzondere frisheid van deze druiven. De witte druiven worden dan ook vaak pas geoogst in de eerste helft van oktober. Deze fruitige en sappige Musar Jeune is gemaakt van de mediterrane druiven viognier en vermentino, in combinatie met chardonnay. Hij wordt gemaakt als een fruitige wijn, door een gisting op roestvrij staal, waar de wijn rijpt op de lie, de dode gistcellen. Daarna wordt hij op fles gebracht, waarna de wijn nog een jaar op de fles rust voor hij op de markt wordt gebracht. Het is een wijn met een geheel eigen karakter, soepel, fris en opwekkend.

Oogstjaar 2017 - 8- (Perswijn)
Oogstjaar 2018 - 8.5 (DGH)

Het huis: Chateau Musar

Het zal duidelijk zijn dat er een zeker fanatisme voor nodig is om onder zulke moeilijke omstandigheden als in Libanon steeds maar door te gaan met wijn maken. Dat fanatisme is bij de familie Hochar in ruime mate aanwezig. Chateau Musar werd in 1930 door Gaston Hochar gecreëerd in het historische familiekasteel, dat dateert uit de 18e eeuw. Dit leende zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. Op dit moment liggen in de kelders ongeveer een miljoen flessen te rijpen, te wachten op het meest optimale moment om ze aan wijnliefhebbers van over de gehele wereld te presenteren. Gedurende de burgeroorlog is het wijn maken hier onverminderd doorgegaan. Alleen in de jaren ’76 en ’84 is er vanwege de oorlogshandelingen geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut.
Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, die speciaal oenologie had gestudeerd in Bordeaux en stage had gelopen op Chateau Léoville-Barton. Vanwege de achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, is het zeer verklaarbaar dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteund door fraai hout. Sinds enige jaren wordt er ook een witte wijn geproduceerd, die eveneens een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter heeft. Het maakt Chateau Musar tot een grote naam in de wereld van de wijn. Serge had twee zonen: Gaston en Marc. Beiden hebben engineering gestudeerd en in de banksector gewerkt. Gaston beheert nu de dagelijkse leiding van de wijnmakerij Chateau Musar, Marc de commerciële aspecten ervan. Op het domein werd Serge tot zijn overlijden (2014) al bijgestaan door zijn jongere broer Ronald. Ronald Hochar werkte al op jonge leeftijd aangemoedigd om deel te nemen aan Musar: zoals Serge als Ronald groeiden op met flessen wassen en werkten bij de wijnmakerij voordat ze hun eigen weg binnen het bedrijf vervolgden. Ronald werkte van 7.00 tot 17.00 uur in Ghazir en werkte 's avonds in de Musar-winkel in Beiroet. “We kregen 5 Libanese ponden per dag”, zegt Ronald. “Ik leerde alles over verkopen van mijn vader.” Na zijn rechtenstudie blijven Ronalds goedgehumeurde bijdragen op het commerciële en logistieke vlak (tegenover grote kansen hield hij de vrachtwagens van Musar draaiende tijdens de oorlog) van vitaal belang voor het bedrijf. Ronalds zoon Ralph werkte tot begin 2017 in de horeca in het Verenigd Koninkrijk en richt zich nu op Zuidoost-Azië vanuit het kantoor van Chateau Musar in het VK, terwijl Ronalds dochter Elsa een documentaire film over Chateau Musar produceerde.

Het gebied: de Bekavallei

Château Musar kan zonder overdrijving een van de wonderen van de wijnwereld worden genoemd. Het château bevindt zich midden in Libanon, in de Bekaa Vallei, een streek die jarenlang vooral in het nieuws kwam door gruwelijke oorlogshandelingen. Tussen alle bombardementen en beschietingen door is men hier echter altijd doorgegaan met wijn maken. Een niet geringe prestatie. En dan was het niet alleen de oorlog die wijn maken tot een zware klus maakte. Ook het buitengewoon warme klimaat doet hier wat dat betreft een duit in het zakje. De Bekaa Vallei bevindt zich strategisch tussen twee bergruggen, die parallel lopen aan de kust van de Middellandse Zee, even ten noorden van hoofdstad Beirut. Gelukkig zorgt de hoogte van de wijngaarden voor enige verkoeling. De wijngaarden liggen in de bergen op 1000 meter hoogte. Een ligging die in deze contreien voor de wijnbouw uiterst gunstig mag worden genoemd. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem en keien, arm genoeg om de druiven flink te laten lijden, altijd een van de voorwaarden voor het maken van goede wijnen.
Hoewel het verrassend lijkt om Libanon te zien als een wijnland, komt de wijnbouw hier voort uit een zeer oude traditie. De Feniciërs plantten hier al lang voor onze jaartelling druivenstokken aan voor de wijnbouw. De Romeinen waren ook niet vies van een goede slok en zetten deze traditie voort. Na een onderbreking vanwege moeilijke tijden zijn er inmiddels in de Bekaa Vallei verschillende wijnbedrijven actief, die laten zien dat het mogelijk is hier wijnen te maken van een uitstekend kwaliteitsniveau.

  • Herkomst: Bekaa Valley, Libanon
  • Druivensoort: Viognier, Vermentino, Chardonnay
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Vol en mooi krachtig, zacht en smaakvol,mollig, iets mint, rijpe meloen, een hint van zoet, smakelijk bitter na
  • Houdbaarheid: 3-5 jaar
  • Vinificatie: stainless steel op fijne lie
  • Serveertemperatuur: 8-10 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Prima als aperitief, bij kip met groene kruiden, Wiener schnitzel of bij zachte kazen.
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »