Tenuta San Guido Guidalberto 2018
€54,35

Tenuta San Guido Guidalberto 2018

Van de wijnmakers van de befaamde Sassicaia, De Guidalberto is de 2e wijn van dit domein samengesteld uit 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Sangiovese. ...Meer informatie

In winkelwagen

Tenuta San Guido Guidalberto 2018

De druiven van deze prachtige Bordeaux blend groeien in de wijngaarden van de absolute Italiaanse topwijn de Sassicaia.

De wijn is samengesteld uit 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Sangiovese.

De druiven worden meestal begin september geplukt, waarna de fermentatie plaats vindt gedurende een periode van 17 dagen voor de Merlot en de Cabernet Sauvignon en voor 14 dagen voor de Sangiovese druiven.

De rijping van deze blend wijn vindt plaats in Frans en Amerikaans eiken vaten, waarvan 1/3 nieuw is, voor een periode van 14 maanden.

De wijn is intens purperrood. De geur is rijk aan rood fruit. De smaak is prachtig in balans met de geur en de zachte tannines.

Tenuta San Guido

In 1944 kwam markies Mario Incisa della Rocchetta in het bezit van een pak cabernet sauvignon-enten, het druivenras waar hij verzot op was. In de hoop en met de bedoeling om een Bordeauxachtige wijn te produceren, plantte hij deze stokken aan in Castiglioncello, op een perceel ver van de kust dat aan voldoende warmte was blootgesteld. De lokale wijnen die daar toen al gemaakt werden, kwamen van wijngaarden wel dicht bij de zee aangeplant, en waren onevenwichtig, rustiek en hard. De wijn van de markies daarentegen bleek na enkele jaren veroudering een superbe balans en smaak te hebben, wat hem er in het begin van de jaren zestig toe bracht om wat verderop nog een tweede wijngaard aan te leggen.

Deze nieuwe wijngaard in het dorp Bolgheri, waar graaf Guido Alberto in de 19de eeuw al wijngaarden had geplant, noemde hij Sassicaia. Hoe goed de wijn ook was, de markies hield de productie voor zijn familie en nauwe vrienden. Uiteindelijk raakte hij toch overtuigd om de wijn te commercialiseren, onder andere door zijn schoonbroer Nicolò Antinori, die uit een oude wijnfamilie kwam. Het wijnhuis Antinori nam de commercialisering van Sassicaia onder zijn hoede en plaatste meteen haar (toen nog onbekende) oenoloog Giacomo Tachis aan de leiding van het wijnmaakteam bij Sassicaia. In 1972 werd Sassicaia voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld met de jaargang 1968 waarvoor toen het later bekend geworden sterlogo was ontworpen. Aangezien de wijn gemaakt was in een zone waar nog geen wijnappellatie bestond, was Sassicaia louter een tafelwijn (vino da tavola). In de enkele jaren die volgden, ontdekte en prees de hele wereld Sassicaia en in vergelijkende blinddegustaties (o.a. met de beste Bordeauxwijnen) won de wijn prijzen bij de vleet. Een legende was geboren.

De ‘Guidalberto’ is de 'andere' wijn van Tenuta San Guido. De eerste jaargang dateert van 2000. De druiven die voor de productie van deze wijn gebruikt worden, zijn deels afkomstig van eigen wijngaarden en deels van gehuurde wijngaarden van familieleden van de Markies Incisa della Rochetta. Ze liggen allemaal in Bolgheri, binnen de grenzen van de DOC Sassicaia. De blend bestaat uit 60% cabernet sauvignon en 40% merlot. Al deze factoren (wijngaarden en druivenrassen) zijn anders dan bij de Sassicaia en dus kunnen we niet spreken van een tweede wijn van Sassicaia. Ook het gebruik van Amerikaanse eik bij de rijping van deze wijn is nieuw en geeft hem een ander karakter. Toch zijn de elegantie en finesse, die zo typisch zijn voor wijnen van Tenuta San Guido, duidelijk aanwezig. Guidalberto della Gherardesca leefde in het begin van de 19de eeuw en was een voorvader van de Markies Incisa della Rochetta. Hij was een pionier op het gebied van land- en wijnbouw. De wijn is een hommage aan deze bijzondere man.

Sinds 2003 wordt er ook nog een andere wijn gemaakt, ‘Le Difese’. Dit is in feite de tweede wijn van de ‘Guidalberto’. Het is een wijn gebaseerd op cabernet sauvignon met 30% sangiovese bij, die 12 maanden op Franse en Amerikaanse barrique rijpt.

  • Herkomst: Toscane, Italië
  • Druivensoort: 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 10% Sangiovese
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Krachtige rode wijn met mooie fruittonen
  • Houdbaarheid:
  • Vinificatie: Eiken houten vaten
  • Serveertemperatuur: 14-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Vleesgerechten, kazen en wild
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »