Antinori Tenuta Guado al Tasso Il Bruciato Bolgheri 2019
€27,95

Antinori Tenuta Guado al Tasso Il Bruciato Bolgheri 2019

Een heerlijke blend uit Bolgheri van Cabernet, Merlot en Syrah afkomstig van het beroemde Antinori Estate Guado al Tasso. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Tenuta Guado al Tasso Il Bruciato Bolgheri 2019

Il Bruciato 2019 is intens robijnrood van kleur. De neus drukt tonen uit van klein donker fruit, zoete kruiden en tabak. Het goed gestructureerde gehemelte is harmonieus en zeer aangenaam om te drinken. Frisse fruitige tonen domineren de afdronk waardoor de wijn een weelderig, zoet karakter krijgt.

Il Bruciato werd voor het eerst geproduceerd in 2002 in een van de moeilijkste jaargangen ooit voor het landgoed Guado al Tasso. De wijn is een moderne interpretatie van Bolgheri's unieke terroir gemaakt van zorgvuldig geselecteerde Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah druiven uit de wijngaarden van Guado al Tasso. De geologische samenstelling van de bodem is gediversifieerd waardoor de wijnstructuur en complexiteit.

Het groeiseizoen van de jaargang 2019 zag relatief koel weer in april en mei en vervolgens hete, droge omstandigheden tot eind juli. De lichte vertraging in de initiële groeicyclus van de wijnstokken werd gelijkgetrokken toen de zomer begon. Een plotselinge stijging van de temperaturen zorgde ervoor dat de wijnstokken lichtere, los verpakte trossen produceren, vooral opmerkelijk in de laatrijpe variëteiten waar de fruitset nog niet volledig was voltooid. De maanden augustus en september brachten stabiel zonnig weer waardoor druiven in optimale omstandigheden naar volle rijpheid konden evolueren. De oogst begon begin september met Merlot en werd begin oktober afgerond met Cabernet Sauvignon. De andere druivensoorten, Syrah en kleinere hoeveelheden Cabernet Franc en Petit Verdot, werden in de laatste helft van september geplukt.

Bij aankomst in de kelder werden geselecteerde clusters ontsteeld en zachtjes verpletterd. Fermentatie en maceratie op de schil vond plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks gedurende ongeveer 10 tot 15 dagen bij een temperatuur van 28-30 °C (82-86 °F). Een deel van de Merlot- en Syrah-most werd tijdens de gisting op lagere temperaturen bewaard om de kenmerkende aroma's van elke druivensoort beter te behouden. Een deel van de malolactische gisting vond plaats in barriques en een deel in roestvrijstalen tanks en werd tegen het einde van het jaar voltooid voor alle druivensoorten. Vervolgens werd Cabernet Sauvignon gemengd met Merlot, Syrah en een klein percentage Cabernet Franc en Petit Verdot: de blend werd opnieuw geïntroduceerd in barriques waar het werd achtergelaten om te verouderen voordat het bottelde.  

Historische gegevens

Het landgoed Guado al Tasso ligt in de kleine maar prestigieuze bolgheri DOC-appellatie aan de kust van De Boven-Maremma, ongeveer honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Deze benaming heeft een relatief recente geschiedenis zoals het in 1994 werd opgericht, maar heeft wereldwijd erkenning gekregen als een nieuw referentiepunt in de internationale oenologische scène. Het landgoed beslaat een oppervlakte van 1000 hectare, waarvan ongeveer 320 (790 hectare) zijn beplant met wijnstokken. De rest is rijkelijk bedekt met tarwevelden, zonnebloemen en olijfgaarden, gelegen in een prachtige vlakte omringd door glooiende heuvels die bekend staan als het "Bolgheri amfitheater" vanwege zijn bijzondere vorm. Guado al Tasso's wijngaarden zijn aangeplant op Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Petit Verdot en Vermentino druiven; dit laatst gekweekt met zowel witte als rode variëteiten. De nabijgelegen zee biedt een mild klimaat met constante winden die de zomerhitte verminderen en het barre winterweer verlichten, met behoud van een heldere lucht en een hoge blootstelling aan zonlicht. Il Bruciato werd opgericht in het jaar 2002 tijdens een van de moeilijkste jaargangen in Guado al Tasso om het unieke terroir van Bolgheri te presenteren en het een grotere zichtbaarheid en erkenning te geven. Het eerste mengsel dat werd gebruikt, was dat van Guado al Tasso, waarbij in de jaren die volgden alleen een wijziging van de rassamenstelling en de identificatie van een reeks wijngaardpercelen te zien die uitsluitend voor deze wijn bestemd waren. De wijn werd niet geproduceerd in de wijnoogst van 2003

 

  • Herkomst: Bolgheri, Toscane, Italië
  • Druivensoort: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Vol, complex, kruidig, rood fruit
  • Houdbaarheid: 3-5 jaar
  • Vinificatie: 2e Fermentatie op hout en later opnieuw houtgelagerd na assemblage
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Tagliata di manzo
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »