
Tedeschi Ansari Amarone della Valpolicella 2016
- Merk:Tedeschi
- Artikelnummer:SR-1
- Beschikbaarheid: Op voorraad
Tedeschi Amarone della Valpolicella docg 'Ansari' 2016
Deze wijn is gemaakt van druiven afkomstig van verschillende wijngaarden op heuvels (Mezzane en Tregnago) in het Valpolicella-gebied. De bodem bestaat er uit klei en kalksteen, gemengd met veel gesteente. Per hectare groeien er 5.500 wijnstokken met een leeftijd van minimaal 20 jaar. De wijnranken worden in Guyot stijl gesnoeid. Na de oogst worden de druiven gedroogd in temperatuur gecontroleerde ruimtes. Dit is typisch voor deze droge wijn uit de Valpolicella streek. De druiven ondergaan een alcoholische fermentatie gedurende 40 a 60 dagen bij een temperatuur van 15-18°C. Het rijpen van de wijn gebeurt in Slavonisch eikenhouten vaten voor een periode van 30 maanden waarna de wijn nog 6 maanden in de fles rijpt rijpt voordat deze op de markt komt.
Amarone Ansari is een blend van drie verschillende basiswijnen. Elke basiswijn is ontstaan door een zorgvuldige selectie door Antonietta, Sabrina en Riccardo, die in synergie hebben samengewerkt in de kelder om een Amarone met een grote persoonlijkheid te creëren. Trouw aan de Tedeschi-stijl, die generaties lang in de familie wordt doorgegeven. Het symbool op het etiket is verbonden met de naam ANSARI gevormd door de combinatie van de twee beginletters van Antonietta, Sabrina en Riccardo Tedeschi.
De wijn heeft een balsamico karakter dat typerend is voor de familie Tedeschi. In de geur doet de wijn denken aan fruitige tonen met een hint koffie en peper. De smaak is evenwichtig met een goede structuur. De wijn is heerlijk bij krachtig smakende kazen of vleesgerechten.
Awards:
Oogstjaar 2016 - 91pt (Wine Spectator)
Oogstjaar 2016 - 8 & Finalist Wijn van het Jaar 2021 (Proefschrift)
Het wijnhuis: Azienda Fratelli Tedeschi
Tedeschi is een van de onbetwiste toppers van de Valpolicella. Niet alleen de wijnen van gedroogde druiven, maar ook de ‘gewone’ Valpolicellas mogen gelden als specialiteiten van het familiebedrijf Tedeschi. Vader Renzo heeft de zaken inmiddels overgedaan aan zijn zoon Riccardo, die nu de puntjes op de i zet. Deze net nieuw aangetreden generatie geeft het bedrijf nog wat extra impulsen, bijvoorbeeld met een verrassende nieuwe Valpolicella. Mede door een rijping van een maand of acht, tien op Frans eiken wordt door Riccardo een onherkenbaar krachtige Valpolicella gecreëerd, iets totaal anders dan de lichte wijn die we gewend zijn. Deze wijn is afkomstig van de eigen wijngaard Fabriseria, waarvan in topjaren overigens een fantastische Amarone wordt geoogst.
Tedeschi maakt een breed scala aan wijnen, niet alleen rood, maar ook wit op basis van druiven uit aangrenzende streken als Soave en Bianco die Custoza. Een deel van de druiven wordt aangekocht bij andere producenten. In dat geval oefent Tedeschi gedurende het groeiseizoen intensief toezicht uit op de gang van zaken in de wijngaard. De beste wijnen zijn afkomstig van eigen wijngaarden uit het hart van de streek, de Valpolicella Classico. Met enkele andere producenten zet Tedeschi zich in voor strengere regels voor Valpolicella, Amarone en Recioto. Terecht is men hier van mening dat wijnen op basis van te hoge opbrengsten, afkomstig uit de vruchtbare Po-vlakte, de DOC Valpolicella eigenlijk onwaardig zijn. En deze wijnen passen zeker niet bij het perfectionisme van bijzondere Valpolicella-producenten als Fratelli Tedeschi.
Het gebied: Valpolicella
Al in de Romeinse tijd stonden er in Valpolicella druiven aangeplant voor de wijnbouw. De nabijgelegen stad Verona was een belangrijk Romeins centrum en is nu nog in het trotse bezit van een van de mooiste Romeinse amfitheaters van Italië. ’s Zomers stromen de mensen van heinde en verre toe voor de klassieke opera’s die hier worden uitgevoerd. Helaas heeft het imago van Valpolicella als wijnstreek in de voorbije decennia nogal te lijden gehad van producenten die het met de kwaliteit niet al te nauw namen. Inmiddels is er sprake van een kentering, geïnspireerd door enkele topbedrijven, die er alles aan doen wijnen te maken van een voorbeeldig niveau.
Valpolicella geniet de meeste bekendheid als lichte rode zomerwijn, even gekoeld de perfecte drank voor de vele toeristen aan de oever van het nabijgelegen Lago di Garda. Maar behalve deze ‘gewone’ Valpolicella worden in de mooie heuvels ten noorden van Verona bijzondere wijnen gemaakt op basis van gedroogde druiven. De druiven worden geplukt als ze nog niet al te rijp zijn, waarna ze op een goed geventileerde zolder in kistjes te drogen worden gelegd. Dat drogen duurt enkele maanden, tot zelfs in januari van het jaar er na. De druiven die het langst drogen worden verwerkt tot een zoete wijn: Recioto di Valpolicella. Deze zoete wijn werd ook al door de Romeinen gemaakt. De druiven die iets korter rijpen bevatten iets minder suiker, en dat maakt ze bij uitstek geschikt voor het maken van de droge variant: Amarone di Valpolicella. Unieke wijnen, die Valpolicella tot een uniek wijngebied maken, eigenlijk zelfs een beetje miskend.
- Herkomst: Valpolicella, Veneto, Italië
- Druivensoort: Corvina, Corvinone, Rondinella e.a.
- Inhoud: 75 CL
- Smaaktype: Evenwichtige wijn met een goede structuur en een warm gevoel. De wijn is goed in balans met een lange en aanhoudende afdronk.
- Houdbaarheid: 15 - 30 jaar
- Vinificatie: appassimento
- Serveertemperatuur: 16-18 graden
- Glasadvies: Bourgogne glas
- Lekker bij: kruidige stoofschotels, wildgerechten, harde oude kazen
Help ons en andere klanten door het schrijven van een review
0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen