Quintodecimo Via del Campo Falanghina 2018
€47,85

Quintodecimo Via del Campo Falanghina 2018

Via del Campo slaagt er in zowel het mineralige als de fruitige kant van de falanghina-druif naar voren te brengen. Zacht, maar delicaat met opwekkende zuren. ...Meer informatie

Toevoegen aan winkelwagen

Quintodecimo Via del Campo Irpinia Falanghina DOC 2018

Het wijnhuis Quintodecimo ligt in het hart van DOCG Taurasi op ongeveer 80 kilometer van Napels. De falanghina-druiven voor deze wijn komen van één wijngaard, de Piano dei Greci genaamd. Falanghina is een autochtoon druivenras uit Campanië, dat bekend staat om haar delicate aroma's en fijne zuren. De druiven worden met de hand geplukt en direct naar de pers gebracht. Na de persing vindt de gisting plaats, waarvan 70% in RVS en 30% in nieuw eikenhout. Vervolgens rijpt de wijn acht maanden op de fijne lies, die regelmatig worden rond gehusseld (bâtonnage). Dit maakt de wijn ronder en romiger van smaak. Het resultaat is een prachtige, pure expressie van de falanghina-druif.

Via del Campo slaagt er in zowel het mineralige als de fruitige kant van de falanghina-druif naar voren te brengen. Zacht, maar delicaat met opwekkende zuren. Heerlijk bij gebakken scampi's in citroenboter. Wat ons betreft de beste Falanghina ooit.

Awards:
Oogstjaar 2018 - 91pt (Wine Spectator)

Het wijnhuis: Quintodecimo

Het wijnhuis Quintodecimo ligt in het hart van DOCG Taurasi op ongeveer 80 kilometer van Napels. Het landgoed ligt in een bergachtig binnenland dat bekend staat als Irpinia. Hier maken Luigi Moio en zijn vrouw Laura sinds 2001 wijnen, die bij de beste van de streek gerekend kunnen worden. Niet verwonderlijk, want het is Luigi met de paplepel ingegoten. Luigi’s vader, Michele Moio, was namelijk een bekende wijnproducent in Campania. Luigi treedt in zijn voetsporen en volgt een master in landbouwwetenschappen. Na een doctoraat te hebben gehaald in een onderzoekscentrum in Bourgogne, besluit Luigi om terug te keren naar zijn geboortestreek. Dat leidde uiteindelijk tot de geboorte van Quintodecimo, waar hij wetenschap combineert met passie en liefde voor wijn en het gebied. “Voor een geweldige wijn is een geweldige wijngaard nodig”. De wijngaarden worden biologisch bewerkt met groot respect voor de bodem, het microklimaat en de plantendiversiteit van het gebied. Luigi en Laura willen wijnen maken waar het terroir optimaal tot uitdrukking komt. Ze maken geweldige, terroir-gedreven wijnen van lokale druivenrassen als falanghina, greco, fiano en uiteraard aglianico.

Het gebied: Campania

De nabijgelegen Apennijnen zorgen voor onstuimig weer: veel regen, extreme temperaturen en winters met sneeuw. Dat maakt het heel anders dan bijvoorbeeld Toscane. Verwacht in Campania geen zonnige vlaktes, heuvels verschroeid door de zon of brandende hitte. In plaats daarvan vind je hier eindeloos groen met meren, bossen en bergen, die bedekt zijn met kastanje-, beuken en eikenbomen. Campania herbergt een scala aan druivenrassen, waarvan een aantal nergens anders ter wereld te vinden zijn. Fiano, greco en falanghina zijn daar voorbeelden van.

Het belangrijkste druivenras is aglianico, de sterspeler van het subgebied DOCG Taurasi. Taurasi wordt door kenners ook wel de ‘Barolo van het zuiden’ genoemd. Al noemen de echte fans Barolo ‘de Taurasi van het noorden’. Aglianico geeft net als nebbiolo krachtige wijnen met een groot bewaarpotentieel. Het succes van de druif is te danken aan het terroir en de topografie van de Taurasi-streek. De wijngaarden liggen op tenminste 400 meter boven zeeniveau en beschikken over unieke bodems, waaronder kalkhoudende mergel, vulkanische afzettingen en kalksteen. Een DOCG Taurasi moet voor ten minste 85% bestaan uit aglianico en mag worden aangevuld met andere lokale rassen (piedirosso, sangiovese of barbera). De wijn moet drie jaar rijpen, waarvan tenminste één jaar op hout voordat deze mag worden verkocht.

  • Herkomst: Campania, Italië
  • Druivensoort: Falanghina
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: zacht en rond met genoeg opwekkende zuren
  • Houdbaarheid: 5-10 jaar
  • Vinificatie: vergisting70% in RVS en 30% in nieuw eikenhout. Vervolgens rijpt de wijn acht maanden op de fijne lies, die regelmatig worden rond gehusseld (bâtonnage)
  • Serveertemperatuur: 8-10 graden
  • Glasadvies: Bourgogne glas
  • Lekker bij: Salade caprese. Ook lekker bij gebakken scampi's in citroenboter.
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »