Le Potazzine  Sangiovese Parus IGT 2013 Nieuw in ons assortiment
€14,95

Le Potazzine Sangiovese Parus IGT 2013

Sangiovese is de bekendste en meest verbouwde Italiaanse druif. De druif is vooral bekend als hoofdbestanddeel van Chianti. De druif dateert uit Romeinse tijden. De naam Sangiovese is afkomstig uit het Latijn en betekent Sanguis Jovis, oftewel “Bloed van ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

In winkelwagen

Le Potazzine Sangiovese Parus IGT 2013

Sangiovese is de bekendste en meest verbouwde Italiaanse druif. De druif is vooral bekend als hoofdbestanddeel van Chianti. De druif dateert uit Romeinse tijden. De naam Sangiovese is afkomstig uit het Latijn en betekent Sanguis Jovis, oftewel “Bloed van Jupiter”, de Romeinse hoofdgod.
 
De Sangiovese ‘Parus’ van Tenuta Le Potazzine heeft de typische robijnrode kleur van Sangiovese. In de neus intense en aanhoudende aroma’s van rijp rood fruit met een hint van specerijen. De smaak is fluweelachtig, elegant, met mooie tannines en een licht zoetje in de mooie afdronk.
 
De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 30 dagen!) vindt spontaan plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten.  Na fermentatie rijpt de wijn circa 3 maanden in grote eikenhouten vaten en nog 3 maanden op fles.
 
De Sangiovese ‘Parus’ is heerlijk bij mooie pasta’s met sugo di carne en stevige risotto’s.

Tenuta Le Potazinne
 
Het woord Potazzine wordt in Italië gebruikt voor een kleine, kleurige en levendige vogelsoort die leeft in de Toscane. In Montalcino gebruiken (groot)ouders dit woord vaak als koosnaampje voor hun (klein)kinderen. En het was Oma die kleindochters Viola en Sofia, de dochters van de eigenaren Giuseppe en Gigliola Gorelli, haar kleine ‘potazzine’ noemde.
 
Dat de tenuta later Le Potazzine werd genoemd was een logisch gevolg. De geboortes van Viola en Sofia lopen namelijk synchroon met de verschillende fasen die dit wijnhuis heeft doorgemaakt. Viola werd geboren in 1993, in hetzelfde jaar dat Tenuta Le Potazzine werd gesticht. Na jaren bedrijfsleider te zijn geweest op het wijndomein van zijn vader, Le Due Portine, vond Giuseppe Gorelli het tijd om zijn vleugels uit te slaan. De brede ervaring die hij als agronoom en oenoloog bij zijn vader had opgedaan, zorgde voor instant succes bij Le Potazzine.
 
In 1996, het geboortejaar van Sofia, kocht Giuseppe vervolgens 2 hectare nieuwe velden in het zuiden, waardoor het totaal op 5 hectare kwam. Zo kon Giuseppe de druiven van twee velden gaan combineren tot een wijn die tot op de dag van vandaag uitblinkt in karakter en perfecte balans.
 
Vanaf het begin werkt Guiseppe Gorelli alleen met natuurlijke, wilde gisten in plaats van met kweekgist. Dit is niet zonder risico, aangezien het gistingsproces dan opeens kan stoppen, zonder dat het gistingsproces is voltooid. In de hand van meesteroenoloog Gorelli zorgen deze natuurlijke gisten echter voor wijnen die nét dat beetje extra hebben.
 
Met een totale productie van 35.000 flessen per jaar is Le Potazzine geen groot wijnhuis in aantal. In kwaliteit hoort het domein echter bij de top van Montalcino. 

 

 

  • Herkomst: Toscane
  • Druivensoort: Sangiovese
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Droog
  • Houdbaarheid: 5
  • Vinificatie: Grote eiken vaten en flesrijping
  • Serveertemperatuur: 16-18
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: Pasta, lichte vleesgerechten
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Ook nu leveren wij onverminderd door. . . Verbergen