Le Potazinne Gorelli Brunello di Montalcino 2012
€67,50

Le Potazinne Gorelli Brunello di Montalcino 2012

Brunello di Montalcino is een van de meest beroemde wijnen van Italië. Hij wordt gemaakt van de Sangiovese Grosso druif. De lange verplichte rijping (minimaal 4 jaar) zorgt voor complexe en rijke wijnen. ...Meer informatie
  • Beschikbaarheid: Op voorraad
  • Levertijd:levertijd 2 dagen

In winkelwagen

Gorelli Brunello di Montalcino 2012 La Potazzine 
 

De Brunello di Montalcino van Tenuta Le Potazzine heeft een mooie robijnrode kleur met granaatrode reflecties. In de neus diepe en intense aroma’s van rijp rood fruit, met duidelijke hints van kersen, drop, kruiden en mint. De smaak is rond en fluweelachtig, met nog ruwe tannines die baat hebben bij verdere rijping, mooi gelaagd en een elegante, maar aanhoudend intense afdronk.

De druiven worden handmatig geoogst. De zeer lange fermentatie (ruim 30 dagen!) vindt spontaan plaats op een geheel natuurlijke wijze, zonder toegevoegde kweekgisten. Na fermentatie rijpt de wijn circa 38 tot 40 maanden in grote eikenhouten vaten en daarna nog 10 tot 12 maanden op fles.

De Brunello di Montalcino is heerlijk bij stevige gerechten van rood vlees, wild of om heerlijk van te genieten bij de open haard.

Tenuta La Potazzine
 
Het woord Potazzine wordt in Italië gebruikt voor een kleine, kleurige en levendige vogelsoort die leeft in de Toscane. In Montalcino gebruiken (groot)ouders dit woord vaak als koosnaampje voor hun (klein)kinderen. En het was Oma die kleindochters Viola en Sofia, de dochters van de eigenaren Giuseppe en Gigliola Gorelli, haar kleine ‘potazzine’ noemde.
 
Dat de tenuta later Le Potazzine werd genoemd was een logisch gevolg. De geboortes van Viola en Sofia lopen namelijk synchroon met de verschillende fasen die dit wijnhuis heeft doorgemaakt. Viola werd geboren in 1993, in hetzelfde jaar dat Tenuta Le Potazzine werd gesticht. Na jaren bedrijfsleider te zijn geweest op het wijndomein van zijn vader, Le Due Portine, vond Giuseppe Gorelli het tijd om zijn vleugels uit te slaan. De brede ervaring die hij als agronoom en oenoloog bij zijn vader had opgedaan, zorgde voor instant succes bij Le Potazzine.
 
In 1996, het geboortejaar van Sofia, kocht Giuseppe vervolgens 2 hectare nieuwe velden in het zuiden, waardoor het totaal op 5 hectare kwam. Zo kon Giuseppe de druiven van twee velden gaan combineren tot een wijn die tot op de dag van vandaag uitblinkt in karakter en perfecte balans.
 
Vanaf het begin werkt Guiseppe Gorelli alleen met natuurlijke, wilde gisten in plaats van met kweekgist. Dit is niet zonder risico, aangezien het gistingsproces dan opeens kan stoppen, zonder dat het gistingsproces is voltooid. In de hand van meesteroenoloog Gorelli zorgen deze natuurlijke gisten echter voor wijnen die nét dat beetje extra hebben.
 
Met een totale productie van 35.000 flessen per jaar is Le Potazzine geen groot wijnhuis in aantal. In kwaliteit hoort het domein echter bij de top van Montalcino. 
 
 

  • Herkomst: Toscane
  • Druivensoort: Sangiovese
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Vol, krachtig en elegant
  • Houdbaarheid: 10-15
  • Vinificatie: Eiken houten vaten
  • Serveertemperatuur: 16-18
  • Glasadvies: Bordeauxglas
  • Lekker bij: Rood vlees, wild, stoofpotten of lekker aan het haardvuur
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Pim Steenbergen Geplaatst op 7 Januari 2020 at 16:12

Met Kerst deze wijn gedronken... wát een ervaring. Werkelijk geweldig. De smaak, overweldigend. Één probleem: je wilt eigenlijk niets anders meer!


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »