Passofino Montepulciano d'Abruzzo 2021
€11,25

Passofino Montepulciano d'Abruzzo 2021

Een fraaie, zwoele kruidigheid, pruimen, kersen en zwarte bessen, chocola, sappig, warm, stoer en intens, maar het fruit blijft mooi aanwezig, lekker stoer. ...Meer informatie
  • Artikelnummer:E15
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

Toevoegen aan winkelwagen

Feudi Bizantini Passofino Montepulciano d'Abruzzo 2021

De oorsprong van deze druif is altijd onzeker geweest. Ook studenten als Molon (1906) classificeren het als een "Sangoveti" variëteit. Vandaag de dag behoort de Montepulciano tot de meest bekende blauwe druivenrassen ter wereld. Er worden wijnen van gemaakt in de meest uiteenlopende stijlen, van zeer krachtig en houtgerijpt tot elegant en fruitig. De oogst van de Montepulciano vindt begin november plaats. Voor deze Passofino worden de druiven met de hand geoogst. De bodem waar de druivenranken op staan is erg kalkrijk. De maceratie van de wijn vindt plaats in roestvrij stalen vaten gedurende 15-20 dagen.

Het wijnhuis: Feudi Bizantini

Veel wijnhuizen hebben hier een lange geschiedenis, maar er zijn ook interessante nieuwkomers. Het splinternieuwe bedrijf Feudi Bizantini, in Crecchio, behoort tot deze laatste categorie: het werd in 2012 opgericht door een groep wijnliefhebbers, die zich hebben verenigd om hun passie voor wijn in de praktijk vorm te geven. Zij geloven in de bijzondere combinatie van klimaat, terroir, druivenrassen en de mensenhand die er samen voor zorgen dat deze plek in de Abruzzen een unieke plaats inneemt op de wijnkaart van de streek. De wijngaarden rond dit stadje, op korte afstand ten zuiden van Pescara, staan bekend om de sublieme wijnen die ze voortbrengen.

Het nagelnieuwe project Feudi Bizantini is geworteld in de wijntraditie van de Abruzzen, in combinatie met de innovatieve wijntechnieken van deze tijd. Het maakt gebruik van de beste research, die er toe heeft geleid dat deze wijnstreek is uitgegroeid tot een wijnstreek van wereldklasse.

In het logo van dit nieuwe bedrijf wordt dan ook trots een afbeelding gevoerd van het middeleeuwse kasteel van het oude Byzantijnse stadje Crecchio, dat de omliggende heuvels domineert. De fraaie, moderne winery bevindt zich in hetzelfde dorpje, midden tussen de wijngaarden van de provincie Chieti. De ligging is uniek, omdat je hier profiteert van de koele invloed van zowel de bergen als de zee, die de wijngaarden van deze streek zo uniek maakt. Het zorgt voor wijnen met veel aroma en kracht, karakteristiek voor dit wijngebied.

De druiven staan aangeplant op wijngaarden met een dunne, arme ondergrond, bestaande uit kalkhoudende klei en een beetje zand. Door de ligging dicht bij het berggebied van de Gran Sasso, en de hoge ligging van het domein zelf, ontstaan grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Bovendien zorgt de continue wind er voor dat er veel ventilatie in de wijngaard is, zodat de wijngaard droog wordt gehouden en ziektes weinig kans krijgen. De druiven van het domein weerspiegelen deze ideale omstandigheden: ze worden perfect rijp, met een grote frisheid, elegantie en prachtige complexe aroma’s.

Feudi Bizantini spant zich er voor in om de klassieke, lokale druiven zo veel mogelijk te behouden, zoals montepulciano, trebbiano, pecorino en cococciola. Het huis verbetert de resultaten van deze druiven door toepassing van innovatieve technieken bij het wijnmaken en bij de aanplant van de wijngaarden. In de wijngaarden, liggend aan de voet van de lokale berg Maiella en de wijngaarden richting de kust, bij het stadje Ortona, wordt bijvoorbeeld grote zorg besteed aan het zoeken van de juiste terroirs en een juiste klonale selectie van de gebruikte stokken, zodat deze optimaal passen bij de mineraalrijke grond en het microklimaat.

Het streven van Feudi Bizantini blijft ondanks alle innovaties en moderne vinificatie-technieken gericht op het in ere houden van de tradities van het terroir waaraan het zijn naam ontleent. Met de klassieke druiven van de streek worden de klassieke wijnen gemaakt, zoals Montepulciano D’Abruzzo, de belangrijkste wijn van het bedrijf, Trebbiano D’Abruzzo, Pecorino, Cococciola en Cerasuolo D’Abruzzo, de lokale rosé. De lokale druiven worden gecombineerd in blends met internationale druiven voor de moderne wijnen onder het label Malea, met de herkomstbenaming Terre di Chieti. Alle wijnen, zowel de klassieke als de moderne, komen voort uit de visie van Feudi Bizantini: wijnen maken met een krachtige persoonlijkheid, die een product zijn van het karakteristieke terroir, maar ook altijd met de internationale markt in het achterhoofd.

Het gebied: Abruzzen

In het achterland van de Adriatische badplaats Pescara bevindt zich een van de fraaiste stukjes van de Appennijnen. Dit gedeelte van de bergrug, die over de hele lengte van de laars van Italië loopt, staat bekend onder de naam Abruzzen. De Abruzzen zijn vermaard om hun hoge bergen, slingerende wegen en glasheldere meren. Een ruig land, waar nog lang beren hebben geleefd. Maar de uitlopers van de Abruzzen in de richting van de Adriatische Zee genieten ook een grote vermaardheid als wijngebied.

Net als elders in het zuiden van Italië, heeft de wijnbouw hier een lange geschiedenis, waarbij de wijnen een eigen karakter hebben door het gebruik van lokale druiven.

Lang is de streek afgesloten geweest van het centrale deel van Italië, omdat het achter de hoge bergen lag en omdat het een onderdeel was van het koninkrijk van Zuid-Italië, samen met Sicilië en Sardinië. Aan dit isolement kwam een einde in 1860, toen het koninkrijk ophield te bestaan, op het moment van de vereniging van Italië tot één natie. Dat zorgde voor een verdere ontwikkeling van deze regio en een toename van de welvaart.

De wijngaarden bevinden zich op de uitlopers van de Abruzzen, tussen de bergen en de Adriatische Zee. Dat zorgt voor een gunstig klimaat voor de wijnbouw. De druivenstokken staan aangeplant op enige hoogte en staan afwisselend onder invloed van koele wind van zee en koele luchtstromingen uit de nabijgelegen hoge bergen. Karaktervolle, aromatische wijnen zijn hiervan het resultaat. Maar daarbij speelt ook het gebruik van een paar belangrijke streekdruiven een belangrijke rol - de montepulciano voorop. Witte wijnen hebben hun eigen, weliswaar iets minder bekende icoondruiven: trebbiano en pecorino. Deze druiven gedijen onder ideale omstandigheden, op hellingen tot op een hoogte van maximaal 500 meter. Dit geeft ze de gelegenheid langzaam te rijpen en fijne aroma’s te ontwikkelen, met mooie, in dit warme klimaat heel kostbare zuren.

De bekendste en beste rode wijn van de gelijkname regio –Abruzzi- is dan ook zonder enige twijfel de Montepulciano d’Abruzzo. De Montepulciano is de naamgever van deze krachtige, karaktervolle rode wijn, en is ook zijn belangrijkste druif. Daarnaast mag er tot maximaal 15% Sangiovese-druiven in deze wijn worden verwerkt. Een deel van de streek waar Montepulciano d’Abruzzo wordt gemaakt, in de noordelijke provincie Teramo, heeft sinds 2003 zelfs de felbegeerde status van DOCG verworven: Colline Teramane DOCG.

De klassieke witte DOC van deze streek is de Trebbiano d’Abruzzo, gemaakt op basis van drie mogelijke varianten van de trebbiano: Trebbiano abruzzese, bombino bianco en trebbiano toscano. Deze mogen worden aangevuld met 15% andere witte druiven. Net als bij de Montepulciano d’Abruzzo is de kwaliteit bij de witte wijnen de afgelopen jaren sterk gestegen.

De meeste wijn van de regio wordt gemaakt in de vruchtbare provincie Chieti, in het zuidelijke deel. Naar deze provincie is ook de landwijn genoemd, die mag worden gemaakt in alle wijngaarden van de gehele regio Abruzzen: Terre di Chieti IGP. Dit is een overkoepelende herkomstbenaming, met meer vrijheid in het gebruik van (blends van) druivenrassen en opbrengsten per hectare. Dat is bij uitstek van belang voor producenten die naast hun klassieke Montepulciano d’Abruzzo ook nog een moderne streekwijn willen maken. Zo vormt de Abruzzen de ideale mix van wijnen: klassiek van karakter in zijn DOC(G)’s en modern bij de lekkere ‘landwijn’, de Terre di Chieti.

  • Herkomst: Abruzzen, Italië
  • Druivensoort: Montepulciano
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: Vol, gul, zwoel
  • Houdbaarheid: 3-5 jaar
  • Vinificatie: stainless steel
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: koud vlees, salami, lamsrollade met rozemarijn, stoofvlees, belegen boerenkaas.
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren op basis van 0 beoordelingen Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »