Dobogó Izabella Zwack Tokaij Aszú 3 Puttonyos 2011
€19,95 €16,50

Dobogó Izabella Zwack Tokaij Aszú 3 Puttonyos 2011

Dessertwijn van een top wijnproducent uit Hongarije. Verrassend fris en tegelijk zeer rijk met smaken van abrikoos, perzik en papaja. Met 3 Puttonyos wordt het zoet gedragen door mooie frisse zuren. Perfect bij blauwschimmel kaas! Inhoud 500ML. ...Meer informatie
 • Artikelnummer:KL-09-3
 • Beschikbaarheid: Tijdelijk niet voorradig, mail ons op info@wijnig.nl

Tijdelijk niet voorradig, mail ons op info@wijnig.nl

Lang voordat de wijnbouw in andere delen van Hongarije zich weer oprichtte na het communistische tijdperk, had Tokaj al de eerste stappen gezet om de oude luister te herstellen. Niet zo vreemd, als je de geschiedenis van de zoete wijnen van Tokaj kent. Tokaj heeft een eeuwenlange ervaring met de productie van zoete witte wijnen, veel langer dan een streek als de Sauternes. De moeilijke periode van na de oorlog heeft Tokaj ver teruggeworpen in de anonimiteit, maar dat wil niet zeggen dat het gevoel voor grandeur, het idee van kwaliteit, helemaal was vernietigd. Men wist hier gewoon wat er allemaal mogelijk was..Eeuwenlang genoten de zoete wijnen uit Tokaj een ijzeren reputatie. Naar alle waarschijnlijkheid worden hier al sinds de 16e eeuw kwalitatief goede zoete wijnen geproduceerd. Toen al werd ontdekt dat deze wijngaarden op de heuvels in Noordoost Hongarije, ten noorden van het riviertje de Tisza, een zijtak van de Donau, in goede jaren zeer suikerrijke druiven konden opleveren. Mist van het nabijgelegen riviertje zorgt voor edele rotting, terwijl warme zuidelijke winden die over de poestas blazen zorgen voor verdamping van het overtollige water. Nog altijd wordt gebruik gemaakt van deze unieke eigenschappen van dit terroir, waarbij echter een andere methode wordt gehanteerd dan in de Sauternes, waar de druiven in plukgangen worden geoogst, tros voor tros, op het moment dat de edele rotting heeft toegeslagen. In Tokaj werkt met met een basiswijn, waaraan later de wijn wordt toegevoegd van druiven die door edele rotting zijn aangetast en die stuk voor stuk geplukt apart zijn gehouden. Deze druiven, zogeheten Aszú-druiven, worden in emmertjes gedaan en later weer bij de basiswijn voor Tokaj gevoegd. Hoe meer emmertjes worden toegevoegd, des te rijker de ontstane wijn. Op het label staat het aantal toegevoegde emmertjes vermeld, Puttonyos in het Hongaars. De wijn, in karakteristieke flesjes van een halve liter, is sinds het begin van de jaren negentig, toen buitenlandse investeerders werden toegelaten, weer helemaal terug van weggeweest. Een zoete wijn om rekening mee te houden.

Dobogo behoort tot de kleinere, kwalitatief hoogstaande wijngoederen van de tokaj-streek. Onder de bezielende leiding van Izabella Zwack, die de leiding het bedrijf een aantal jaren geleden overnam, heeft Dobogo zijn vroegere roep weer doen herleven. Dobogo is eigendom van twee families: Gelsey en Zwack. Zwack is ook de producent van het bekende maagbitter Zwack Unicum. Het domein heeft 30 hectare wijngaarden op de mooiste hellingen van Tokaji, in de omgeving van Mád en Tállya.

Dobogo betekent lekkerlijk ‘klakkerdeklak’, het geluid dat hoeven maken op de straatstenen van het stadje Tokaj. Maar het betekent ook ‘harteklop’, een buitengewoon toepasselijke naam voor dit kleine bedrijf, dat jaarlijks niet meer dan 20.000 flessen van bijzondere kwaliteit produceert. Als Izabella Zwack liefdevol spreekt over haar eigen “Château Yquem van Hongarije’, dan vinden we daarin geen spoor van arrogantie, nee, alleen maar een rotsvast geloof in eigen kunnen.

 • Herkomst: Hongarije, Tokaij
 • Druivensoort: Furmint
 • Inhoud: 50 CL
 • Smaaktype: Friszuur met mooie restzoet en lange diepe nasmaak
 • Houdbaarheid: 0-10
 • Vinificatie: door toevoegen van 3 Puttonyos (emmers) zoete most ontstaat een natuurlijk zoet karakter met behoud van frisse zuren
 • Serveertemperatuur: 10-12
 • Glasadvies: Port glas
 • Lekker bij: Pittige blauwe schimmelkaas en Desserts
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen