Château Musar Red 2009
€35,00 €29,99

Château Musar Red 2009

De top van Musar! Open en krachtig, met een sterk gerijpt karakter, complex, rozemarijn, ceder, leer. Een elegante smaak, met aangenaam kersen, een toegankelijk karakter, zonder de hardheid van teveel tannines. Een top 'Bordeaux' uit Libanon. ...Meer informatie
  • Artikelnummer:KL-17-4
  • Beschikbaarheid: Op voorraad

In winkelwagen

Château Musar kan zonder overdrijving een van de wonderen van de wijnwereld worden genoemd. Het château bevindt zich midden in Libanon, in de Bekaa Vallei, een streek die jarenlang vooral in het nieuws kwam door gruwelijke oorlogshandelingen. Tussen alle bombardementen en beschietingen door is men hier echter altijd doorgegaan met wijnmaken. Een niet geringe prestatie. En dan was het niet alleen de oorlog die wijnmaken tot een zware klus maakte. Ook het buitengewoon warme klimaat doet hier wat dat betreft een duit in het zakje. De Bekaa Vallei bevindt zich strategisch tussen twee bergruggen, die parallel lopen aan de kust van de Middellandse Zee, even ten noorden van hoofdstad Beirut. Gelukkig zorgt de hoogte van de wijngaarden voor enige verkoeling. De wijngaarden liggen in de bergen op 1000 meter hoogte. Een ligging die in deze contreien voor de wijnbouw uiterst gunstig mag worden genoemd. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem en keien, arm genoeg om de druiven flink te laten lijden, altijd een van de voorwaarden voor het maken van goede wijnen.

Hoewel het verrassend lijkt om Libanon te zien als een wijnland, komt de wijnbouw hier voort uit een zeer oude traditie. De Feniciërs plantten hier al lang voor onze jaartelling druivenstokken aan voor de wijnbouw. De Romeinen waren ook niet vies van een goede slok en zetten deze traditie voort. Na een onderbreking vanwege moeilijke tijden zijn er inmiddels in de Bekaa Vallei verschillende wijnbedrijven actief, die laten zien dat het mogelijk is hier wijnen te maken van een uitstekend kwaliteitsniveau.

Het zal duidelijk zijn dat er een zeker fanatisme voor nodig is om onder zulke moeilijke omstandigheden als in Libanon steeds maar door te gaan met wijnmaken. Dat fanatisme is bij de familie Hochar in ruime mate aanwezig. Château Musar werd in 1930 door Gaston Hochar gecreërd in het historische familiekasteel, dat dateert uit de 18e eeuw. Dit leende zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. Op dit moment liggen in de kelders ongeveer een miljoen flessen te rijpen, te wachten op het meest optimale moment om ze aan wijnliefhebbers van over de gehele wereld te presenteren. Gedurende de burgeroorlog is het wijnmaken hier onverminderd doorgegaan. Alleen in de jaren ’76 en ’84 is er vanwege de oorlogshandelingen geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut.

Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, die speciaal oenologie had gestudeerd in Bordeaux en stage had gelopen op Château Léoville-Barton.  Op het domein wordt hij bijgestaan door zijn jongere broer Ronald en tegenwoordig ook door zijn kinderen, Gaston en Karine. Vanwege de achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, is het zeer verklaarbaar dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteund door fraai hout. Sinds enige jaren wordt er ook een witte wijn geproduceerd, die eveneens een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter heeft. Het maakt Château Musar tot een grote naam in de wereld van de wijn.

De rode Château Musar ontleent zijn karakter aan het grote aandeel Cabernet-sauvignon, die deze wijn een Bordeaux-achtige uitstraling geven. De rijping gedurende 24 maanden op vaten van eikenhout uit de Nevers voegt daar de nodige complexiteit en smaakstoffen aan toe. Voordat de wijn op de markt komt rijpt hij nog minstens drie jaar in de kelders van het château, omdat hij nog niet klaar is om gedronken te worden. Dat betekent dat hij bij het op de markt komen al heerlijk op smaak  is, helemaal klaar om direct van te genieten.

chateau-musar

  • Herkomst: Libanon, Bekaa Vallei
  • Druivensoort: Cinsaut, Cabernet-Sauvignon
  • Inhoud: 75 CL
  • Smaaktype: vol krachtig
  • Houdbaarheid: 2-15 jaar
  • Vinificatie: 24 maanden rijping op eiken en 2 jaar op fles.
  • Serveertemperatuur: 16-18 graden
  • Glasadvies: Bordeaux glas
  • Lekker bij: gegrild vlees, wild, stoofschotel, harde kazen
Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen