International Albariño Day

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
International Albariño Day

Gisteren was het International Albariño Day, wat ook de start betekende van het Albariño Wine Festival in het Spaanse Galicië. De Spanjaarden zijn gek op de druif. Ook in Nederland duikt hij steeds vaker op. Het wordt de hoogste tijd dat wij deze dag ook gaan vieren, want deze Spaanse schone heeft zoveel te bieden

Klein maar fijn

Albariño is waarschijnlijk de kleinste witte druif ter wereld. Een kleine druif met een dikke schil, die bestand is tegen het geweld van moeder natuur. Dat moet ook wel, want je komt ‘m vooral tegen in het noordwesten van Spanje, het gebied recht boven Portugal. Dit is Galicië, tevens het koudste en natste gebied van Spanje. Voor menig druif een nachtmerrie, maar de albariño gedijt er prima.

 

Geen natte voeten

De wijngaarden zijn een heel ander zicht dan de wijngaarden die je gewend bent. Om geen last te hebben van de vochtige grond, groeien de druiven langs pergola’s. Soms zo hoog dat je er onder door kunt lopen. Ook handig als bescherming tegen de zon: de bladeren zorgen voor een soort dakje!

Albarino Day

Bron: beberiasbaixas.com

Familie van…?

Er wordt wel gezegd dat er een verband is tussen de albarino en de riesling. De Spanjaarden claimen dat het de voorloper van de riesling is, de Duitsers zeggen dat het een kloon is. Hoe het ook zij, het is een druif die – net als de riesling -  aromatische wijnen voortbrengt. Tintelend fris met aroma’s van perzik, grapefruit en abrikoos. Ook wordt de druif vaak vergeleken met viognier en gewurztraminer, vanwege het bloemige karakter van de wijn.

 

Wijn van de zee

De wijn uit Rías Baixas wordt ook wel ‘wijn van de zee’ genoemd. De granietrijke grond en de ligging vlakbij de Atlantische Oceaan geeft de wijn een mineralige, ziltige toets mee. Mineraliteit blijft een moeilijk concept in de wijnwereld. Ook de kenners zijn er nog niet helemaal uit hoe die mineraliteit in de wijn komt en of het wel écht, scheikundig gezien, mineraliteit is. Hoe het ook zij, het doet je denken aan een ‘ziltig zeebriesje’, ‘een natte steen’ of een ‘kalkrots in de zon’. Althans, zo wordt het vaak omschreven in proefnotities. Benieuwd of je deze aroma’s kunt ontdekken!

 

 

Martin Códax Albariño

In 1986 sloten een groepje wijnboeren de handen ineen en richtten ze samen wijnhuis Martin Códax op. Ze hadden toen 20 hectare aan wijngaarden en stelden zichzelf als doel albariño op de kaart te zetten. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot 240 hectare verdeeld over maar liefst 1400 wijngaarden. Over die doelstelling kunnen we ook kort zijn: de wijnen horen inmiddels tot de beste witte wijnen van Spanje.

Martin Codax 

 

Deze albariño van Martin Códax is duidelijk een wijn van de zee. Tonen van appel en peer gaan hand in hand met het ziltige zeewindje van de Atlantische Oceaan ;-) Het is de ideale begeleider van alles wat uit de zee komt. Van een gegrild visje tot een salade met gamba’s en avocado. Maar een salade met rode bietjes en geitenkaas zal het ook goed doen. Of nog makkelijker: bestel gewoon een bak sushi! Albariño is je vriend!

 

Martin Códax Albarino is te bestellen voor € 8,95 – bekijk ‘m hier

Bekijk hier meer informatie over het Albariño Wine Festival

-

Nadien




Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.