Als Pasta de film is dan is Sangiovese de soundtrack.

  • Geplaatst op
  • Door Nadien de Visser
  • 0
Als Pasta de film is dan is Sangiovese de soundtrack.

‘Als pasta de film is, dan is sangiovese de soundtrack.’

 
Een tijdje geleden kwam ik deze uitspraak tegen en sindsdien is ‘ie blijven hangen. Ten eerste omdat het iets romantisch heeft, maar dat heb ik al snel met Italië. Ten tweede omdat het zó waar is: pasta & sangiovese vormen een sprookjesachtig goed huwelijk.

 Hoe komt dat? Opnieuw rakel ik een anekdote op, dit keer van de cursusdocent tijdens de les over Italië. Hij vroeg ons wat in bijna elke Italiaanse maaltijd terugkomt. Precies, tomaten! Het valt niet mee tomaten te combineren met wijn. De wijn moet een hoge zuurgraad hebben om tegen de zuren van tomaten te kunnen opboksen. Laat dat nou net de gemene deler zijn van de Italiaanse rode wijnen en in het bijzonder van sangiovese.

 

Misschien dat je nog niet eerder gehoord hebt van de sangiovese druif, maar ken je wel de beroemde wijnen van Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile de Montepulciano? Deze wijnen worden allemaal gemaakt van dezelfde druif – sangiovese.

 

Het kruideniertje van de Toscane

Chianti is veruit de bekendste sangiovese en Italiaanse rode wijn. Ik kan proberen zelf te beschrijven hoe Chianti proeft, maar Winefolly doet dat als de beste:

 

‘’Stel je voor dat je een Italiaans kruideniertje binnenloopt. Bij binnenkomst zie je een bakje zure Amarena kersen, boven je hoofd hangt oregano aan het plafond te drogen. Op een tafeltje aan de muur staan grote glazen potten met verse olijfolie en aromatische balsamicoazijn. Bij de kassa wordt salami in dunne plakjes gesneden en druppelt de espresso nog na. Af en toe komt er een tabaklucht voorbij van de meneer die buiten een sigaar aan het roken is. Chianti ruikt en smaakt naar Italië.’’

 

Dit in combinatie met de hoge zuurgraad maakt Chianti tot een te gekke eetwijn. Denk aan pasta met tomatensaus en vlees, of een goed belegde pizza waar de kaas vanaf druipt. Bellissima!

 

Chianti is er in vele soorten, maten en prijzen. Over het algemeen betaal je meer voor een Chianti Classico, omdat hier strengere voorschriften gelden en de druiven alleen uit de originele Chianti-zone mogen komen.

 

De grootheden van de Chianti

Barone Ricasoli, ook wel de IJzeren Baron genoemd, is een beroemde speler in de geschiedenis van Chianti. Hij zocht naar de beste manier om Chianti te maken. In 1872 – na 30 jaar - had hij het succesrecept eindelijk gevonden. Dit recept werd honderd jaar later bijna identiek overgenomen als productierichtlijn, toen Chianti overging naar een DOC-status.

 

Dat het inderdaad een succesrecept was, bleek ook wel uit de enorme populariteit. De wijnboeren van Chianti konden de vraag niet aan, dus de boeren buiten het gebied besloten een graantje mee te pikken. Dat was het begin van het einde. Chianti werd een massawijn. Gelukkig zijn er altijd mensen die tegen de stroom in gaan, dus een aantal jaar later besloot Antinori, één van de oudste huizen uit de Toscane, het roer om te gooien door een andere druivensamenstelling te gebruiken. Dat mocht natuurlijk geen Toscane heten, want ze waren nog steeds gebonden aan de – inmiddels verouderde – regels van Ricasoli. Ze labelden de fles met IGT Tignanello en maakten zo een tafelwijn die beter (en succesvoller) was dan Chianti. 

 

Reden genoeg om de regels opnieuw aan te passen. In 1984 werd Chianti gepromoveerd tot DOCG met aangescherpte regels over o.a. de druivensamenstelling. Twaalf jaar later promoveerde ook Chianti Classico tot DOCG met eigen productievoorschriften, de strengste van de Chianti.

 

Zelf proeven?

 

Antinori Marchesi Riserva Tenuta Tignanello 2013

Eigenlijk mag deze fles ook gewoon Chianti Classico heten, maar Tignanello, wat eigenlijk niet meer dan een IGT is, heeft inmiddels zo’n sterke reputatie opgebouwd.

 

Bekijk ‘m hier >

 

Antinori Chianti Classico Peppoli 2013

In deze Chianti Classico wordt sangiovese vergezeld door de internationale druivenrassen merlot en syrah. Een wijn die het zonder meer goed doet bij een pasta met vleessaus.

 

Bekijk ‘m hier >

 

Barone Ricasoli Chianti DOCG 2014

Een instap-Chianti van de IJzeren Baron. Niet te complex, maar daardoor de perfecte partner bij een pizza salami.

 

Bekijk ‘m hier >

 

Meer weten over Italië? Check dan eens het boek ‘Langs de wijngaarden van Italië van Marie Florence van Es.

 
Nadien






Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een  studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren. Ondertussen SWEN-3 behaald en onderweg naar de vinologenopleiding. 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.