Welke temperatuur voor welke wijn?

  • Geplaatst op
  • Door Dennis (Vinoloog bij Wijnig.nl)
  • 3
Welke temperatuur voor welke wijn?

Welke temperatuur voor welke wijn?

Door de temperatuur te veranderen, kun je de smaakbeleving van de wijn beïnvloeden. Over het algemeen geldt: Hoe koeler de wijn, hoe meer fruitbeleving én hoe meer zuren je proeft. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Je wilt natuurlijk het beste uit jouw wijn halen! Daarom wil ik je helpen met een paar eenvoudige tips om zelf te bepalen op welke temperatuur jouw wijn het beste tot zijn recht komt.

Frisse witte wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Verdejo

Deze wijnen drink je op 8-10 graden. Ter vergelijking; een koelkast is circa 5-6 graden en als je de wijn dus zo uit de koelkast drinkt, mis je enorm veel mooie smaken die in de wijn zitten maar er niet uit komen omdat deze te koud is. Probeer het zelf eens: Neem een slok witte wijn, houd deze minimaal 6 seconden lang in je mond. Doordat de wijn in je mond opwarmt zul je merken dat er veel meer smaken vrijkomen dan als je de wijn direct doorslikt!


Volle witte wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Chardonnay, Riesling, Viognier en Pinot Grigio

Volle wijnen vragen om een wat hogere drinktemperatuur. Serveer deze wijnen op 10-12 graden en je zult merken dat ze ronder, zachter en minder zuur zullen zijn. In de basis zorg je met een iets hogere temperatuur voor minder zuurbeleving van de wijn en dat is bij volle witte wijnen juist goed om optimaal van te genieten. Chardonnay verdient hier even wat extra aandacht: Heb je te maken met een houtgerijpte Chardonnay? Serveer dan op 10-12 graden. Heeft de Chardonnay geen houtrijping gehad, zoals vaak met bijvoorbeeld Chablis het geval is, dan mag de wijn op 8-10 graden geserveerd worden.


Lichte fruitige rode wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Pinot Noir, Spätburgunder en Gamay

Steeds vaker wordt de ijsemmer gevraagd bij deze rode wijnen, gelukkig! Het fruitige karakter komt namelijk veel beter naar voren als we deze wijnen iets koelen. Serveren op 15-16 graden geeft het mooiste resultaat. Wees niet bang om een frisse rode wijn even in de koelkast te leggen voordat je deze gaat drinken. Mocht hij iets te koud worden? Geen probleem, de wijn verwarmt snel in het glas of, als je ongeduldig bent, in je mond.


Robuuste volle rode wijnen zoals bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sangiovese, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Grenache en Syrah

Ook deze wijnen drinken we bij voorkeur niet bij kamertemperatuur. Vroeger was kamertemperatuur 18 graden, maar tegenwoordig al snel 20-22 graden. Als je deze robuuste wijnen te warm drinkt, word je bij het ruiken aan je glas al 'omver geblazen’ door de alcohol. Dit komt omdat de alcohol sneller verdampt bij hogere temperaturen. Je ruikt en proeft nagenoeg niets meer van al het moois dat de wijn te bieden heeft aan verschillende aroma’s. Serveer deze wijnen op 16 tot maximaal 18 graden en je zult merken dat je veel meer proeft in dezelfde wijn. Misschien is het even wennen en denk je dat de wijn te koud wordt gedronken, maar bij een temperatuur van 16-18 graden geeft de wijn veel meer.


Rosé wijnen

Rosé wijnen zijn technisch gezien rode wijnen omdat ze van blauwe druiven worden gemaakt. Het verschil is dat de schilletjes van de druiven een kortere tijd in contact staan met het sap. Hierdoor krijg je dus geen rode, maar een rosé kleurige wijn. In de basis is rosé gemaakt om het fruitige karakter van de druiven naar voren te halen. Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma’s die we in veel rosé wijnen vinden. In het algemeen serveer ik rosé wijnen op circa 10 graden. Niet te koud, dus niet te zuur en lekker veel fruit.


Bubbels

Bij mousserende wijnen maak ik wel een onderscheid tussen ’toegankelijke' Prosecco, Cava, Crémant of Champagne en de ‚complexe’ varianten die toch vaak uit de Champagne streek komen. Over het algemeen doen de toegankelijke varianten het goed bij een temperatuur van 6-8 graden. Hoe complexer de mousserende wijn, hoe hoger de temperatuur. Want juist bij die laatste categorie wil je veel ontdekken in je glas en dat lukt nooit als we die te koud serveren. Ik houd meestal een graad of 10-12 aan voor de mooiste Champagnes en Crémant.

Glaswerk is bij bubbels ook heel erg belangrijk. We hebben al snel de neiging bubbels op te sluiten in een kleine flûte, maar dat is echt Hollands. Probeer Champagne eens uit een wijnglas, daar knapt iedere bubbel van op!

Reacties

  1. GABRIELLE SCHEUNIS GABRIELLE SCHEUNIS

    Dit is een goede uitleg, iedereen die wijn lief heeft zou het moeten proberen. Te dikwijls is de wijn te koel en trekt hij in je mond. Voor mij persoonlijk drink ik verschilende witte wijnen op 6 graden omdat de smaak dan zachter is. Bedankt voor de wijze raad.

  2. milan milan

    simpele uitleg ...om als basis te gebruiken.
    Ieder bepaalt zelf wat men lekker vindt of niet ( eten / drinken ). Of dit nu wel of niet " hoort " .
    Echter simpele tips als deze kan je altijd op andere gedachten ( smaak beleving ) brengen.
    Zowel positief als negatief ....... niet geprobeerd is een gemis.
    Tnx

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.